Jongeren in Nederland wonen steeds langer thuis. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Gemiddeld gingen jongeren in 2017 bijna een jaar later uit huis dan in 2012.

Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 20 en 25 woont op dit moment nog bij hun ouders. Vooral jongens blijven langer thuis plakken. Zij zijn gemiddeld niet voor hun 24ste het huis uit.

Lees ook

'Ouders en kinderen zijn nu vrienden'

Een van de redenen voor jongeren om langer bij hun ouders te wonen is de invoering van het sociale leenstelsel in 2014. Daarmee verdween de basisbeurs. Nu moeten studenten hun studie bij elkaar lenen. Maar ook jongeren die al werken, wonen langer bij hun ouders.

Volgens hersenwetenschapper Jiska Peper is het helemaal niet gek dat jongeren langer thuis blijven wonen. "De band tussen ouders en kinderen is sterker geworden. Vroeger was een autoritaire opvoeding veel meer gangbaar. Toen wilden jongeren graag aan drie druk ontsnappen. Nu zijn ouders en kinderen veel meer vrienden van elkaar"

'Vooral voor jongens fijn om thuis te wonen'

Peper zegt dat het door deze anti-autoritaire opvoeding juist fijner is voor jongens om thuis te wonen. "Testosteron bij jongens heeft een beetje een slechte naam, maar dit hormoon is vooral gevoelig voor status. Wanneer jongens kunnen meepraten over de regels in huis, wordt hun gevoel van autonomie vergroot. En dan wordt testosteron juist een hormoon wat zorgt voor samenwerking."

Kroatische jongeren blijven het langst thuis

Niet alleen in Nederland wonen jongeren steeds langer bij hun ouders. In heel Europa stijgt de leeftijd waarop ze uit huis gaan. Vooral in Zuid-Europa blijven jongeren steeds langer bij hun ouders wonen. De Kroatische jongeren spannen de kroon. Daar woont driekwart van de jongeren tussen hun 25ste en 30ste nog thuis.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.