Ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland (ONL) overhandigde vanochtend een manifest aan premier Rutte. De organisatie wil maatregelen om bedrijven door de crisis te helpen: "Veel ondernemers weten niet waar ze aan toe zijn, dat moet snel veranderen."

Het ONL-manifest bestaat uit dertig voorstellen voor een 'intelligente open-up' van de economie. "Wij willen op een slimme manier uit de lockdown komen. Natuurlijk moeten bedrijven vooral overleven, maar we zien nu veel dingen gebeuren op de arbeidsmarkt. Er wordt bijvoorbeeld veel gedigitaliseerd, leer daar ook van", vertelt Hans Biesheuvel, mede-oprichter van ONL.

Lees ook

Even de zaak stilzetten

In het manifest staan oplossingen voor de 'middellange' termijn. Zo wil ONL bijvoorbeeld dat de overheid tijdelijk de omzet- en loonbelasting verlaagt en de belastingen van de afgelopen maanden helemaal laat vervallen voor bedrijven in de zwaarst getroffen sectoren. De maatregel is bedoeld om de ontbrekende omzet te compenseren en te investeren in ondernemers hun bedrijf.

Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland en journalist Martin Visser over het plan om ondernemers in Nederland de crisis door te helpen.

Voor sommige sectoren zal het volgens Biesheuvel nog even duren voordat ze weer op stoom kunnen komen. Een voorstel uit het manifest dat daarop aansluit is de mogelijkheid tot een 'pauze faillissement' om een eenvoudiger herstel na de crisis mogelijk te maken. "Dat betekent dat ondernemers de zaak even op stilstand kunnen zetten. De schuldeiser blijft dan op afstand en ondernemers raken hun rechten niet kwijt. Wanneer bedrijven dan weer op gang komen, kunnen ze een makkelijkere doorstart maken. Zo voorkom je definitief faillissement", zegt Biesheuvel.

Biesheuvel en Rutte met het manifest van ONL
Bron: EenVandaag
Biesheuvel en Rutte met het manifest van ONL

Communicatie niet concreet

De ondernemersorganisatie bood het manifest ook aan vanwege de blijvende onduidelijkheid voor ondernemers vanuit de overheid. Biesheuvel vindt de communicatie niet concreet genoeg: "Veel ondernemers weten niet waar ze aan toe zijn, dat moet snel veranderen."

Woensdagmiddag werden vier stappen bekend om uit de intelligente lockdown te komen. "Het begint hier, die routekaart lijkt er nu te komen. Fijn dat er perspectief komt en er stappen gezet worden. Het is belangrijk dat het kabinet met een beleid komt dat dit gaat ondersteunen en daar kan ons manifest bij helpen", vertelt Biesheuvel. "De komende week wordt spannend."

info

Andere maatregelen uit het manifest 'Overleven en vernieuwen' van ONL:

  • Verleng het pakket aan noodmaatregelen tot ver na 31 mei 2020. Uit een enquête van ONL blijkt dat 30 procent van de ondernemers verwacht dat de ondersteuning van drie maanden onvoldoende is om hun bedrijf op de been te houden.
  • Verspreid de betaling van het vakantiegeld.
  • Herintroduceer deeltijd-WW.
  • Stel een Economic Board Nederland aan dat het kabinet adviseert over het ondernemersbeleid.
  • Introduceer omzetafhankelijke huurprijzen.
Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.