Sauna-eigenaar Inge Uitendaal en rijschoolhouder Frank Hoornenborg sloten in maart gedwongen hun bedrijf. Nu zijn ze klaar voor de anderhalvemetereconomie. Hoornenberg mag waarschijnlijk 11 mei weer open, maar Uitendaal moet veel langer wachten.

Inge Uitendaal runt een saunacomplex bij de Maarsseveense Plassen in Tienhoven met sauna's, baden en een restaurant. Sinds 15 maart is haar onderneming gedwongen gesloten en zitten zij en haar personeel werkloos thuis.

Protocol ligt klaar bij sauna's

Inmiddels heeft de saunasector een protocol opgesteld om weer aan de slag te gaan in de anderhalvemetereconomie. Met instructies voor medewerkers en bezoekers denkt de VNSB, de brancheorganisatie van de sauna- en wellnessbedrijven, weer aan de slag te kunnen. Al is dat op 40 tot 50 procent van hun capaciteit.

"Onze sauna was nooit zo massaal, dus die anderhalve meter is hier prima te doen", vertelt Uitendaal. "Daar maak ik me geen zorgen over. Maar je wilt wel service blijven bieden, zoals het restaurant en de massages. Of we die weer snel kunnen aanbieden, weet ik op dit moment niet."

Lees ook

Bijna open en nog lang wachten

Inge kan niet wachten om de deuren van haar sauna weer te openen. Ze hoopt op snelle heropening, zeker nu de verwachting is dat het kabinet op de persconferentie van 6 mei versoepelingen aankondigt. Al ziet het ernaar uit sauna-eigenaren moeten wachten tot september.

Rijschoolhouder Frank Hoornenborg heeft meer geluk: hij mag waarschijnlijk 11 mei zijn rijlessen weer hervatten. Daar kijkt hij reikhalzend naar uit naar het moment dat het kabinet weer groen licht geeft. "We hebben perspectief nodig. We hebben een protocol opgesteld en maatregelen genomen. We kunnen weer."

Frank Hoornenborg, rijschoolhouder
Bron: EenVandaag
Rijschoolhouder Frank Hoornenborg is klaar om weer aan het werk te gaan

Veel vragen over richtlijnen kabinet

Wat zowel Frank als Inge dwars zit, is de onduidelijkheid van de overheid. "We weten niks", zegt Frank. "Er zijn geen richtlijnen. Moeten we verplicht gaan werken met mondkapjes? Wij rijschoolhouders zijn een contactberoep, net als de kapper en de fysio." Hij gaat er nu maar van uit dat mondkapjes en handschoenen er standaard bijhoren nu corona nog rondwaart.

Inge Uitendaal heeft dezelfde soort vragen: "Mogen we ook weer massages gaan geven of niet? Er wordt nog niets gezegd over beauty. Wat kan wel, wat mag niet? Ik zou graag willen weten waar we aan toe zijn." Ze heeft al stickers en bordjes besteld die gasten moeten wijzen op de anderhalvemeter afstand.

Is het publiek klaar voor heropening?

De sauna's en de rijscholen staan te trappelen om de deuren te openen. Grote vraag is of het publiek er ook klaar voor is. Voelen saunabezoekers zich wel veilig in een sauna of bubbelbad met anderen? En durven leerlingen weer in de lesauto te stappen? Of stellen ze het bezoek aan de sauna of de volgende rijles toch nog maar even uit?

Voor Inge maakt het weinig verschil. "Tuurlijk zullen er minder mensen komen; we zullen de eerste tijd zeker niet op maximale capaciteit draaien, maar ik ben al lang blij als ik weer open mag."

Grote toestroom rijlesleerlingen

De gedwongen sluiting van de rijschool van Frank is een behoorlijke financiële aderlating. "En die onzekerheid is killing", zegt hij. "Je weet niet wat voor investeringen je moet doen en of dat goeie investeringen zijn. Je weet niet of je morgen kan beginnen. Je moet naar je liquide middelen kijken. Als dit langer aanhoudt vallen ook de gezonde bedrijven om."

Hij kijkt dan ook reikhalzend uit naar een heropening en verwacht dan zelfs een toestroom van klanten: "Ik denk dat er een tsunami op ons afkomt als wij weer los mogen. Er zijn heel veel leerlingen die natuurlijk bezig zijn met rijlessen. En er zijn er die nu liever in de auto stappen dan dat ze in het openbaar vervoer gaan zitten, waar je toch dicht op elkaar zit. Ik verwacht ook dat er veel meer motorrijders gaan komen om files te ontwijken, want ik denk dat het op den duur op de wegen drukker gaat worden."

'Dit is de doodsteek voor veel sauna's'

De Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness bedrijven is bepaald niet blij met de beslissing van het kabinet om sauna's tot september dicht te houden. Voorzitter Jos Keijzer vindt het onbegrijpelijk dat sauna- en wellnessbedrijven langer gesloten zouden moeten blijven dan sommige andere sectoren in de vrijetijdseconomie. "Onze branche biedt juist veel meer fysieke ruimte en mogelijkheden en zou daardoor juist éérder open kunnen."

Keijzer wil graag met de overheid in gesprek. Gedeeltelijke opening van meerdere sectoren helpt om drukte in de zomermaanden te voorkomen, zegt hij. "En de sauna is ook nog eens goed voor je weerstand. Uitstel tot 1 september is de doodsteek voor een groot deel van onze bedrijven. Als eerste gesloten en als laatste weer open: we zijn zeer zwaar getroffen. Er zal een uitgebreider noodpakket voor ons moeten komen."

Lees ook

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.