Het pakket aan noodmaatregelen voor ondernemers ten spijt: de eerste corona-faillissementen zijn aangemeld. Volgens analist Robert Jan Blom zullen er snel velen volgen. Een digitaal bemiddelingsloket moet soelaas bieden.

De analist windt er geen doekjes om: een recordaantal bedrijven zal op de fles gaan. Zijn voorspelling is dat er door de coronacrisis in ieder geval 150.00 faillissementen aankomen. Het zou hem niets verbazen als dat getal zelfs oploopt tot 350.000.

Corona als laatste zetje

Of het nu gaat om mensen die naar een concert van André Rieu gaan, crews die werken op Pinkpop of liefhebbers van de Amstel Gold Race: de 160 kamers van rijksmonument De Abdij Rolduc in Kerkrade zijn normaal gesproken in de voorjaarsperiode grotendeels bezet.

Maar dat zit er dit jaar niet in. Afgelopen week is bij de horeca-gelegenheid van de Abdij Rolduc een faillissement uitgesproken.

Uiterst slechte prognose

Directeur Harry van Beers vroeg zelf het faillissement aan, omdat hij niet meer aan de betalingsverplichtingen kon voldoen. Corona heeft hem het laatste duwtje gegeven. "Heel veel inkomsten vallen weg en daardoor is de prognose uiterst slecht."

Het faillissement valt hem zwaar, met name omdat hij 65 werknemers had. Hij had hen graag persoonlijk op de hoogte gebracht van het slechte nieuws, maar dat was niet mogelijk. "Ik moest het per mail doen want vanwege corona mag ik geen mensen bij elkaar roepen. Dus, dat is een heel vervelende toestand."

Lees ook

Economische impact vele malen groter

De situatie waar de Nederlandse economie in terecht zal komen vanwege de pandemie is anders dan de vorige economische crisis. Volgens analist Blom is de economische impact vele malen groter, omdat niet alleen ons land te kampen heeft met het virus.

De wereldwijde handel is geraakt en dat speelt een rol bij herstel. "Onze economie is afhankelijk van andere landen en in meerdere mate van export." En het aantrekken van de export, dat ervoor zorgt dat de economie weer op gang komt, dat gaat bij deze crisis nog lang duren.

Lees ook

Bemiddeling moet faillissement voorkomen

Jacqueline Frima is insolventie-rechter en verwacht dat zij dit jaar zeker de nodige corona-faillissementen zal moeten uitspreken. Om onnodige faillissementen te voorkomen is er een digitaal bemiddelingsloket in het leven geroepen door de Stichting Insolventie Mediation (SIM). Deze gaat open op 1 mei.

Volgens Frima kan bemiddeling bij sommigen van die corona-gerelateerde faillissementen uitkomst bieden. "Een schuldeiser kan in een faillissement ook niet altijd zijn of haar geld krijgen." Doordat het nu zo'n unieke situatie is, moeten verschillende partijen om de tafel zitten en zoeken naar een passende oplossing. "Door contact hoop je dat mensen er samen uitkomen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.