Vanmiddag beslist de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing over een nieuw pakket maatregelen. Met deze vier stappen wil het kabinet uit de intelligente lockdown komen.

Er wordt steeds meer duidelijk over de versoepelde maatregelen die premier Rutte en minister De Jonge vanavond presenteren in hun persconferentie. Vanaf 11 mei kunnen de tennis- en golfbanen bijvoorbeeld weer open en vanaf 1 juni kunnen we hoogstwaarschijnlijk naar de bioscoop en uit eten. We zetten de stappen om uit de intelligente lockdown te komen op een rijtje.

  • 11 mei - Contactberoepen gaan weer aan de slag, lagere scholen gaan open en buitensporten worden toegestaan, mits we op anderhalve meter afstand van elkaar gaan sporten. Sporten als tennis en golf zijn dan dus weer mogelijk, maar sportcompetities worden niet hervat. Samenkomsten van maximaal tien personen zijn vanaf 11 mei toegestaan, maar ook hier geldt: met anderhalve meter afstand van elkaar. Ook de rijscholen mogen open.
  • 1 juni - Middelbare scholen gaan weer open en dat geldt ook voor terrassen voor een groep van maximaal tien personen. Ook hier geldt de anderhalvemeterregel. Bioscopen, theaters en restaurants mogen hun deuren openen op reservering én met plek voor maximaal dertig personen, die de anderhalvemeterregel in acht nemen. Deze geldt niet voor gezinnen.
  • 1 juli - Campings en vakantieparken kunnen open. Restaurants, bioscopen en theaters mogen vanaf 1 juli maximaal 100 personen verwelkomen. Wederom alleen op reservering, met inachtneming van anderhalve meter en placering.
  • 1 september - Sauna's, coffeeshops en fitnesscentra gaan open.

Lees ook

Het hele jaar thuiswerken en anderhalve meter afstand

"Op deze manier hoopt het kabinet de samenleving perspectief en helderheid te bieden", zegt politiek commentator Joost Vullings. "Premier Rutte zal wel benadrukken dat we ons echt aan de anderhalvemeterregel moeten houden, anders vlamt het het virus te erg op en zullen de net verworven vrijheden weer verloren gaan."

Thuiswerken blijft daarom waarschijnlijk het hele jaar nog de norm. Dat geldt ook voor anderhalve meter afstand houden, vaak handen wassen en in je elleboog hoesten en niezen.

Persconferentie

Het kabinet vergadert vanmiddag over deze maatregelen. Dinsdagavond om 19:00 uur maakt premier Rutte bekend hoe de definitieve maatregelen eruit zullen zien.

Lees ook

Waarom we door het coronavirus in lockdown zitten en door eerdere epidemieën niet

Door het coronavirus is bijna de hele wereld in lockdown. Iets wat bij eerdere epidemieën niet gebeurde. Waarom is het bij het coronavirus nu zo anders? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.