Hoewel wordt benadrukt om zoveel mogelijk binnen te blijven, betekent dat niet gelijk dat het risico om corona te krijgen daarmee ook afneemt. "Binnen heb je een beduidend grotere kans om besmet te raken."

Maurice de Hond heeft hier al veel over getwitterd. Op zijn blog haalt hij verschillende onderzoeken aan om zijn uitspraken te ondersteunen. Zo verwijst hij naar een onderzoek van professor Shelly Miller uit Colorado, waaruit zou blijken dat de kans om binnen besmet te worden 20 keer hoger ligt vergeleken met buiten. Maar klopt dat wel?

Belang van goede ventilatie

"Het getal 20 is niet heilig", zegt viroloog Ab Osterhaus. "Maar feit is dat de besmettingskansen groter zijn in afgesloten ruimtes waar veel mensen bij elkaar zijn dan buiten." Ventilatie speelt hierbij een belangrijke rol. "Er is buiten veel meer sprake van luchtbeweging. Bovendien is het buiten lastiger om iemand anders te besmetten, doordat er veelal beter afstand kan worden gehouden dan binnen", zo legt de viroloog uit.

Osterhaus plaatst daar wel een kanttekening bij. "Buiten in een stadion waar veel mensen op elkaar staan gepropt, is natuurlijk niet goed om overdracht van het virus te voorkomen. De twee factoren die buiten dus van belang zijn, zijn de dichtheid van mensen en de ventilatie die er plaatsvindt." Maar de ventilatie is binnenshuis veel ingewikkelder dan buiten.

Hoe een virus werkt en waarom juist corona zich zo snel verspreidt

Achter het simpele woord 'virus' gaat een hele wereld schuil waar je misschien niets van weet. Want wat is een virus nu precies en hoe maakt het je ziek? En wat maakt juist corona zo gevaarlijk? In deze video legt verslaggever Tom van 't Einde het uit.

Verspreiding door de lucht

De verspreiding van het virus komt via de lucht veel vaker voor. "Het huidige virus is enkele uren levensvatbaar in de lucht en blijft ook enkele dagen op oppervlakten zitten. Uit recente studies is zelfs gebleken dat er delen van het coronavirus zijn aangetroffen op het afzuigrooster van ventilatiesystemen", legt Francesco Franchimon, Public Health Engineer, uit.

Ook ingenieur Atze Boerstra van BBA Binnenmilieu beaamt dat je binnen een grotere kans hebt om besmet te raken dan buiten. Dat heeft te maken met zogenaamde 'superspread-events' waarbij mensen samenscholen en hierdoor veel besmettingen optreden. "Dat gaat in bijna alle gevallen om binnen-situaties, denk aan kerken of karaokebars met relatief veel mensen in slecht geventileerde ruimtes", vertelt Boerstra.

Lees ook

C02 meter kan helpen

Franchimon stelt ook dat de meeste ventilatiesystemen helemaal niet bedoeld zijn om een virus buiten te houden. Dat heeft volgens hem te maken met de beperkte capaciteit, waardoor er ook minder mensen een gebouw in kunnen. "Je houdt hierdoor meer ventilatie per persoon over. Dat is heel belangrijk voor het verwijderen van virusdeeltjes uit de lucht en de kans kleiner wordt dat anderen besmet raken", aldus de Public Health Engineer.

Binnen in een kleine ruimte is het volgens hem veel lastiger om te ventileren, omdat sociaal afstand houden in een huishouden haast niet te doen is. Maar met het oog op de opening van scholen volgende week - waar dus wel aan die afstand kan worden voldaan - benadrukt Franchimon dat het onderwijs moet kijken naar goede ventilatie. "Dat kan door bijvoorbeeld een CO2 meter te plaatsen", vult Boerstra aan.

Airco?

Voorspeld wordt dat ons weer een warme zomer te wachten staat. Een periode die veelal hete en droge dagen zal kennen, zo maakte Weeronline bekend. Het is niet aan te raden om dan koelsystemen in huis te halen als vervanger voor de ventilatie.

"Heel veel bevochtigen zou schadelijk zijn, omdat het andere microbiologische groei aanwakkert in een gebouw. Dus dat is zeker niet te adviseren", zegt Franchimon.

Beluister hier die Feit of Fictie terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.