Het belooft mooi weer te worden dit weekend. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft mensen nogmaals opgeroepen dit weekend zoveel mogelijk binnen te blijven. Ook waarschuwde hij voor strengere maatregelen als dat niet het geval is.

"Als zondagavond blijkt dat mensen zich dit weekend niet aan de regels hielden, en toch in groepen aan de slag zijn gegaan, of te dicht op elkaar op stranden of in parken waren, dan zullen we na het weekend sommige dingen toch moeten aanscherpen."

Geen kwade bedoeling

De minister beseft hoe lastig het soms is om de regels te volgen. "Er zit niet altijd een kwade bedoeling achter, het kan ook onbedoeld zijn, maar we zijn er nog niet. Het paasweekend komt er ook nog aan. We moeten volhouden."

Grapperhaus wijst er op dat het de goede kant op gaat met de toename van het aantal zieken. "Het lijkt er op dat de maatregelen van de afgelopen weken werken." Maar hij benadrukt ook dat het van ons allemaal veel discipline vergt om de maatregelen langere tijd vol te houden. "Het is even de kiezen op elkaar zetten, maar we moeten hier met zijn allen doorheen."

Lees ook

Boetes

Als mensen zich niet aan de regels houden kan de politie boetes uitdelen. Vorig weekend zijn er 600 boetes uitgedeeld. "De politie is heel duidelijk: aanspreken, boete en aanhouden. Als je bij een eerste aanspraak niet gelijk zegt 'excuses, dat had niet moeten gebeuren', en als je dan een grote mond geeft of niet meewerkt krijg je een boete."

Zelf loopt minister Grapperhaus morgen met de politie mee om te kijken hoe alles verloopt. Hij hoopt dat de strengere regels er niet hoeven te komen. "Ik zou het zonde vinden, want we doen het met z'n allen heel goed."

Beluister hier de oproep van minister Grapperhaus bij Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.