"Er zit verbetering in, maar het moet echt beter", zegt minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus.

Hij reageert op het nieuws van EenVandaag dat zo'n 800 keer per jaar de Dienst Vervoer en Ondersteuning, die verantwoordelijk is voor het vervoer van gevangenen, niet of te laat komt opdagen. Meestal omdat Justitie zelf verzuimt vervoer te regelen.

'Nog altijd te veel'

"Het ging in het verleden vaker mis dan nu. We hebben het teruggedrongen naar 0,3 procent van de gevallen", zegt Grapperhaus. Daarbij relateert hij het aantal keren dat het misgaat aan 130.000 strafzaken per jaar. Maar in de meeste van deze strafzaken komt de verdachte op eigen gelegenheid naar de zitting; hoe vaak de verdachte afhankelijk is van vervoer weet het ministerie niet. Daarmee kun je dus niet zeggen dat het om 0,3 procent gaat, zoals de minister beweert.

Hoe dan ook: er zit verbetering in volgens Grapperhaus. "Maar het is nog altijd te veel en het moet echt beter. Daarom blijft het hoog op de prioriteitenlijst staan."

Het moet echt beter.

'Breng videoconferentie in de rechtszaal'

Chris van Dam van het CDA is verontwaardigd en ziet weinig van de verbetering die Grapperhaus beschrijft. "In 2016 heeft mijn collega Madeleine van Toorenburg, samen met de SP, vragen gesteld. Ik heb het nagekeken maar sindsdien is er weinig veranderd en verbeterd."

Een videoconferentie kan volgens het CDA een oplossing zijn. "We moeten veel meer met videoconferenties gaan werken. Nederland slibt dicht en over die drukke wegen rijden ook de arrestantenbusjes. Dat is ook onderdeel van het probleem."

Chris van Dam van het CDA: Breng videoconferenties in de rechtszaal.

Maarten Groothuizen van D66 zegt dat hij meer 'hobbels ziet in de strafrechtketen'. "Dit is daarvan een voorbeeld. Je wil dit natuurlijk voorkomen. Vertraging is ontzettend vervelend voor advocaten, officieren, rechters, verdachten en slachtoffers."

Jaarlijks 800 rechtszaken uitgesteld door falend vervoer gevangenen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.