Als het aan minister Ferdinand Grapperhaus ligt, wordt geweld tegen hulpverleners hard aangepakt. Niet alleen tijdens de jaarwisseling, maar het hele jaar door. "Justitie mag daar ook op afgerekend worden."

De minister van Justitie is op oudjaarsdag op bezoek bij de brandweer in Vlaardingen. Het verbod op vreugdevuren daar heeft de verhoudingen op scherp gezet. "Dat heeft geleid tot bedreigingen aan het adres van hulpverleners. Ik ben hier om ze een hart onder de riem te steken."

Goed voorbereid

Het afsteken van steeds zwaarder vuurwerk rond de vuren maakte de situatie oncontroleerbaar. "Maar men is hier goed voorbereid op de jaarwisseling", aldus de minister.

Grapperhaus noemt het onacceptabel als mensen hulpverleners hinderen. "Daarom heb ik ook een wetsvoorstel ingediend om hinderen en lastigvallen zwaar te bestraffen. We moeten echt afrekenen met mensen die dat doen."

Lees ook

'Ik hoor het al tien jaar'

De Amsterdamse ambulancebroeder Ron Sitek, pas gepensioneerd, weet er helaas alles van. "In de nieuwjaarsnacht heb ik het allemaal wel gezien. Je wordt bekogeld met dingen, uitgescholden, je wordt gehinderd."

In de plannen van minister Grapperhaus heeft hij weinig vertrouwen. "Ik hoor al tien jaar over strengere straffen. Elk jaar is er dit soort praat, maar mijn collega's en ik blijven te maken houden met dit soort flauwekul."

Het volledige gesprek tussen minister Grapperhaus en ambulancebroeder Ron Sitek in de oudjaarsuitzending van Radio EenVandaag.

Justitie zet stevig in

De minister wijst erop dat nu wel een andere situatie is. "Ik kan alleen zeggen dat het wetsvoorstel is ingediend, en dat loopt nu. In het verleden is dat niet gebeurd."

De minister noemt geweld tegen hulpverleners een maatschappelijke misstand. "We moeten ons hier het hele jaar mee bemoeien, niet alleen met Oud en Nieuw. Ik heb echt de overtuiging dat justitie hier stevig op inzet, en daar ook op afgerekend mag worden", aldus Grapperhaus.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.