Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus heeft toestemming gegeven voor de uitlevering van Aydin C. aan Canada. Dat vertelt de advocaat van Aydin C. aan EenVandaag. C. zou de tiener Amanda Todd hebben afgeperst met een naaktfoto. Zij pleegde in 2012 zelfmoord.

Aydin C. zal in Canada onder andere worden vervolgd voor afpersing, grooming en het bezitten en vervaardigen van kinderporno. 

Naar Canada om 'naam te zuiveren'

C. heeft zich lange tijd verzet tegen uitlevering en vocht iedere gerechtelijke beslissing erover aan. De Hoge Raad ging in april 2017 akkoord met zijn uitlevering. Alleen een handtekening van de minister ontbrak nog. Die is op 21 augustus gezet. 

Canada heeft de garantie gegeven dat Aydin C. moet terugkeren naar Nederland om hier zijn straf uit te zitten. Ook als hij in Canada veroordeeld wordt, dan is bedongen dat hij die Canadese straf in Nederland mag uitzitten. Nu is alleen nog de vraag wanneer de uitlevering precies zal gaan plaatsvinden. Daarover zal pas na de uitspraak in het hoger beroep duidelijkheid komen. Raadsman Malewicz zegt dat Aydin C. naar Canada wil om, zoals hij dat zelf noemt, ‘zijn naam zuiveren’. Hij blijft er bij niet schuldig te zijn aan de afpersing en dood van Amanda.

KIJK & LEES MEER:

De Nederlandse zaak

In maart 2017 werd Aydin C. veroordeeld tot ruim tien jaar cel voor afpersen van ruim dertig minderjarige meisjes. Ook is hij veroordeeld voor witwassen en valsheid in geschrift. De ruim tien jaar gevangenisstraf is het maximum dat op te leggen is voor deze feiten.  

Aydin C. werd in 2014 gearresteerd in een vakantiewoning op een bungalowpark in Oisterwijk. Daar vond de politie verschillende harde schijven en computers. De schijven waren zo goed vergrendeld dat het justitie grote moeite kostte die te kraken. Een deel kon worden ontsleuteld. Daarop stonden meer dan 200.000 afbeeldingen, 4000 video’s en de gegevens van slachtoffers en hun families. Op een geraffineerde manier zou hij zijn slachtoffers hebben verleid seksuele handelingen te verrichten voor de webcam. Hij zou onder talloze schuilnamen zowel jonge meisjes als volwassen mannen hebben afgeperst.

Kijk & lees meer:

Rechtbank: gedrag C. 'verbijsterend'

De rechtbank in Amsterdam noemde het gedrag van Aydin C. ‘verbijsterend’. Maar omdat C. niet wilde meewerken aan een psychologisch onderzoek, heeft men geen stoornis kunnen vaststellen. Een TBS maatregel kon daarom niet worden opgelegd. De rechters in de zaak vrezen dat hij opnieuw de fout in gaat als hij vrijkomt. Zij willen hem zo lang mogelijk uit de maatschappij verwijderen.

Maandag 5 november start het hoger beroep in de zaak. De behandeling zal nog de hele maand november duren. Uitspraak wordt verwacht op 14 december. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.