Aydin C. is in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot een celstraf van tien jaar en acht maanden wegens het afpersen van tientallen minderjarige meisjes.

Volgens het Hof heeft C. zich jarenlang bezig gehouden met zedenmisdrijven op het internet. Door zich voor te doen als iemand anders, won hij hun vertrouwen en verleidde hij ze tot het uitvoeren seksuele handelingen voor de camera. Vervolgens zette hij ze op meedogenloze wijze onder druk om meer 'shows' te geven onder dreiging van het publiceren van de beelden. Het Hof stelt dat de meisjes, van wie sommigen pas 9 jaar oud waren, nog steeds psychisch leiden onder de gevolgen.

Rechtbank: verwoestende gevolgen voor jonge levens

De rechtbank veroordeelde hem in het voorjaar van 2017 tot dezelfde celstraf. Omdat Aydin C. weigerde aan een persoonlijkheidsonderzoek mee te werken, kon de rechtbank hem geen TBS kon opleggen. De rechters noemden zijn gedrag 'verbijsterend' en oordeelden dat zijn handelen verwoestende gevolgen heeft gehad voor de jonge levens van zijn slachtoffers. Ook vreest de rechtbank "dat C. nieuwe ernstige delicten zal plegen als hij vrijkomt".

Groen licht voor uitlevering

De politie kwam Aydin C. op het spoor doordat zij een intern rapport van Facebook ontvingen waaruit bleek dat een onbekende persoon onder tachtig verschillende accounts tientallen minderjarige meisjes afperste. Een van die meisjes bleek de Canadese tiener Amanda Todd te zijn. Todd pleegde op 15-jarige leeftijd zelfmoord nadat ze jarenlang getreiterd was en bleek te zijn afgeperst met een naaktfoto.

C. zal voor zijn betrokkenheid bij de zaak van Todd worden uitgeleverd aan Canada. De advocaat van C., Robert Malewicz, zei eerder dat C. naar Canada wil om 'zijn naam te zuiveren'. Hij blijft erbij niet schuldig te zijn aan de afpersing en dood van de jonge tiener Todd.

Steeds meer sextortion

Uit cijfers van hulporganisatie helpwanted.nl blijkt dat het aantal slachtoffers van sextortion nog altijd groeit. Kwamen in 2014 'slechts' 190 meldingen binnen, tot en met oktober van 2018 waren dit er bijna vier keer zoveel. Helpwanted denkt dat dit aantal alleen maar verder zal stijgen. Criminelen hebben deze vorm van afpersing ontdekt als 'business model'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.