Vijf jaar nadat de zaak van Amanda Todd aan het licht kwam, is het probleem rond sextortion nog altijd onverminderd groot. Alleen al in de eerste tien maanden van dit jaar kwamen ruim 700 meldingen binnen over deze vorm van internetafpersing met naaktbeelden. Criminelen hebben er een verdienmodel van gemaakt.

Bij het meldpunt Helpwanted.nl kwamen tot en met oktober dit jaar 1354 meldingen binnen over online misbruik van kinderen of jongeren. Volgens Arda Gerkens, directeur van het Expertisebureau Online Misbruik (EOMK) waar Helpwanted.nl onder valt, betrof het in meer dan de helft van de gevallen sextortion (734 meldingen). 

Sextortion lucratief voor crimineel 

De organisatie ziet het aantal slachtoffers nog altijd stijgen. Kwamen er in 2014 ‘slechts’ 190 meldingen binnen, alleen al tot en met oktober dit jaar is dit aantal bijna vier keer zoveel. Een aantal dat volgens Arda Gerkens nog verder zal stijgen. Criminelen hebben het volgens haar ontdekt als verdienmodel. 

Het zijn georganiseerde bendes die erin zijn gestapt. Maar ook gewoon mensen die denken een ‘lucratief zaakje te hebben gestart’. “We zien veel diversiteit”, zegt Gerkens die vermoed dat de bendes er een ‘goede boterham aan verdienen’. De criminelen komen uit de hele wereld: Kaapverdië, Togo, Nigeria maar ook Frankrijk, België of gewoon uit eigen land. 

Jongens worden volgens haar voornamelijk afgeperst voor geld. Bij meisjes worden beelden ook gebruikt als ‘drukmiddel’ om hen bijvoorbeeld de prostitutie in te krijgen. “In die tussenfase, voordat ze in de prostitutie belanden, melden ze zich bij ons”, zegt Gerkens. Volgens de directrice zijn het niet alleen jongeren die zich melden. “Ook volwassen mannen komen bij ons terecht omdat ze niet weten waar ze het kunnen melden.”

KIJK & LEES MEER:

Zaak Aydin C. 

In Amsterdam begint maandag het hoger beroep in de zaak tegen de vermeende webcamafperser Aydin C. Hij wordt ervan verdacht ruim dertig minderjarigen en vijf volwassen mannen te hebben afgeperst. Hij zou zijn slachtoffers verleid hebben seksuele handelingen te verrichten voor de camera. Met de beelden die hij ervan maakte, perste hij de slachtoffers af voor meer beelden (’shows’) of geld. Als ze hem hier niet in tegemoet kwamen, dreigde hij met openbaarmaking aan hun omgeving.   

De rechtbank veroordeelde hem in het voorjaar van 2017 tot ruim tien jaar cel. Dat is de maximale straf voor dit delict. Aan een persoonlijkheidsonderzoek weigerde hij mee te werken, de rechtbank kon hem geen TBS opleggen. De rechtbank oordeelde dat zijn handelen verwoestende gevolgen heeft gehad op jonge levens van zijn slachtoffers. Ook vreest de rechtbank “dat C. nieuwe ernstige delicten zal plegen als hij vrijkomt”. 

KIJK & LEES MEER:

Amanda Todd

De politie kwam Aydin C. op het spoor nadat zij een intern rapport van Facebook ontvingen. Volgens Facebook zou een onbekende persoon met meer dan tachtig accounts zich bezig houden met het chanteren van tientallen minderjarige meisjes. Een van die meisjes blijkt de Canadese tiener Amanda Todd te zijn. Todd pleegde op 15-jarige leeftijd zelfmoord nadat ze jarenlang getreiterd en afgeperst blijkt te zijn met een naaktfoto.

Kort voor haar overlijden, plaatst de Canadese een YouTube-video waarin ze verhaal doet over de treiterijen. Een laatste ‘cry for help’ die niet ongemerkt blijft. Amanda’s moeder Carol Todd reist sinds het overlijden van haar dochter de wereld over om zich uit te spreken voor meer bewustzijn over online pesten en misbruik.

Meer sextortion-zaken voor de rechter

Naast de zaak tegen Aydin C., zal de rechtbank in Assen zich dinsdag buigen over de zaak tegen een 23-jarige man die honderd personen heeft gechanteerd met naaktbeelden en video’s. Een van zijn slachtoffers voelde zich hierdoor zo bedreigd dat hij zelfmoord pleegde. De zaak werd onlangs aangehouden voor extra psychiatrisch onderzoek van de verdachte. 

Daarnaast moet later deze maand een groep mannen zich voor de rechter verantwoorden voor het afpersen en chanteren van mannen die reageerden op seksadvertenties op internet.  
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.