Ze doet het voor haar dochter, zegt Carol Todd, de moeder van het Canadese tienermeisje Amanda dat een einde maakte aan haar leven na jarenlang te zijn achtervolgd met een naaktfoto. De man die haar tot wanhoop dreef zou de Nederlander Aydin C. zijn. Vandaag zag ze hem voor het eerst. 

Hij staat nu in Amsterdam voor de rechtbank voor de afpersing van bijna veertig personen. Jonge vrouwen, maar ook mannen lokte hij in de val. Drie jaar na de arrestatie van de man op een vakantiepark in Brabant, keek de Canadese moeder hem voor het eerst in de ogen. “Het recht zal zegevieren,” zegt ze tegen EenVandaag.

'The sextortion of Amanda Todd'

Carol Todd spreekt uitgebreid met EenVandaag over haar reis naar Amsterdam en haar doel: Aydin in de ogen kijken. Het kan mogelijk nog jaren duren voordat hij in Canada terecht zal staan. De procedures hierover lopen nog. Bovendien moet de Nederlandse rechtszaak eerst afgerond zijn. 

De zelfmoord van de 15-jarige Amanda Todd in oktober 2012 was wereldnieuws. Ze maakte een einde aan haar leven, na jarenlang achtervolgd te zijn met een naaktfoto. Een video waarin ze haar verhaal doet over haar situatie die ze kort voor haar dood plaatste op YouTube wordt wereldberoemd. 

Amanda’s verhaal wordt symbool voor cyberpesten en afpersing. Haar zaak legt de basis voor wetgeving. Haar moeder Carol reist de hele wereld over om bewustzijn te creëren onder jongeren, ouders en beleidsmakers. Verslaggever Fannie Tijmstra zocht moeder Carol in augustus 2014 op:

De rechtszaak rond Aydin C.

De zaak rond Aydin C. is afgelopen maand na veel vertraging van start gegaan. De bijna veertig slachtoffers van in de rechtszaak wonen over de hele wereld: Engeland, Schotland, Australië, Noorwegen, Canada en de VS. De vertraging riep veel verontwaardiging op:

C. zou de vrouwen hebben verleid seksuele handelingen te doen voor de camera. Deze beelden sloeg hij heimelijk op en gebruikte ze als chantagemiddel om meer ‘shows’ te krijgen van de meisjes. Als zij niet opnieuw uit de kleren zouden gaan voor de webcam, zou hij de beelden verspreiden naar familie, vrienden of andere bekenden.  

Ook volwassen, homoseksuele, mannen zouden slachtoffer zijn geworden. Bij hen zou hij op soortgelijke wijze te werk zijn gegaan, alleen deed hij zich bij hen voor als een minderjarige jongen. Op een later moment haalde hij als de vader of moeder van de minderjarige verhaal over de ontuchtige handeling. In ruil voor een aanzienlijk geldbedrag zou hij de video of fotobeelden niet verspreiden naar anderen. 

Zwijgrecht

Tijdens een brief die hij eerder stuurde aan de media, zei hij onschuldig te zijn en zeker niet de afperser te zijn van Amanda Todd. Tijdens de openbare zittingen laat hij weinig los en beroept hij zich op zijn zwijgrecht. Hij zegt wel dat hij tijdens het pleidooi en laatste woord zijn kant van het verhaal zal doen.

  • EenVandaag volgt al lange tijd de zaak Amanda Todd, bekijk op deze pagina alle reportages en blogs over de zaak.