In Nederland zijn jaarlijks honderden mensen slachtoffer van internetafpersing met naaktfoto’s en video’s. Sextortion neemt niet alleen toe onder jonge meisjes, ook jongens en ouderen worden gechanteerd met naaktbeelden. Wat moet je doen als je wordt afgeperst?

Hulporganisatie en meldpunt helpwanted.nl is er speciaal voor slachtoffers online misbruik. Sinds vijf jaar zien zij sextortion steeds vaker voorkomen. Sextortion betekent dat je afgeperst of gechanteerd wordt met beelden die bijvoorbeeld zijn gemaakt via de webcam. Alleen al dit jaar meldden zich tot en met oktober 734 mensen, jong én oud.

Portretrecht  

Het meldpunt heeft een aantal belangrijke tips online gezet wat je moet doen als je afgeperst wordt. Helpwanted schrijft dat je altijd mag eisen dat een foto van jou van internet wordt gehaald - naakt of niet. Dat heeft te maken met portretrecht. Naaktbeelden van iemand die nog geen 18 jaar is, is bovendien kinderporno. Dat is verboden. 

1. Blokkeer en verwijder de afperser

Blokkeer en verwijder de persoon die jou afperst overal. Ga niet in op de bedreigingen.

2. Betaal niet! 

Maak geen geld over! Je krijgt geen enkele garantie dat de beelden niet online worden gezet en de kans is groot dat afpersers nog meer geld willen.

3. Controleer je online gegevens en wijzig ze wanneer nodig

Controleer over welke gegevens de afperser beschikking heeft en verander die. Denk aan inlognamen, wachtwoorden, accounts en zelfs je telefoonnummer. Controleer ook al je instellingen: zorg ervoor dat onbekenden jouw profiel niet kunnen zien en maak je vriendenlijsten onzichtbaar. 

4. Doe aangifte

Afpersing is strafbaar. Zorg in overleg met de politie voor zoveel mogelijk bewijsmateriaal. Denk aan een schermafbeelding van de beelden, de dreigementen die de persoon heeft geuit, de naam- en nickname van de afperser en het mailadres. Heb je al geld overgemaakt, laat de bank dan weten wat er is gebeurd zodat ook zij een onderzoek kunnen instellen. 

5. Check jezelf op internet

Stel een google alert in voor je naam en emailadres of andere social accounts. Zoek jezelf regelmatig op internet. Wil je weten of je foto wordt misbruikt, gebruik dan deze website
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.