De veroordeelde webcamafperser Aydin C. zegt dat hij 'binnen een paar dagen, zo niet weken' naar Canada wordt uitgeleverd voor zijn proces over de afpersing van de Canadese tiener Amanda Todd. Hij laat dat weten via zijn advocaat Robert Malewicz.

Amanda Todd pleegde in 2012 zelfmoord nadat zij jarenlang getreiterd en afgeperst was met een naaktfoto. Digitaal onderzoek wees in de richting van Nederlander Aydin C. als vermoedelijke dader. Canada wil hem daarvoor vervolgen.

'Ik hoop snel in Canada te zijn

C. werd in 2014 gearresteerd op een Brabants vakantiepark en in 2018 in hoger beroep veroordeeld tot een straf van ruim 10 jaar voor het afpersen van tientallen minderjarige meisjes en volwassen mannen. Het Gerechtshof in Amsterdam noemde C.'s werkwijze 'geraffineerd en meedogenloos'.

De rechtszaak over Amanda Todd wil Canada zelf doen. Het land vroeg daarom om zijn uitlevering. Na 2 jaar zijn de Canadese autoriteiten klaar om zijn uitlevering uit te voeren. Aydin C. kijkt er naar uit zijn naam te zuiveren, schrijft hij aan EenVandaag. "Ik ben onschuldig", zegt C. in het statement.

The Canadian authorities finally agreed to execute the extradition. I hope to be in Canada in a few days, if not weeks. I`m looking forward to clear my name. I am innocent.

De afpersing van Amanda Todd

Aydin C. wordt in Canada onder andere vervolgd voor het afpersen van de 15-jarige Amanda Todd. Hij zou haar jarenlang hebben achtervolgd met een naaktfoto. Uit wanhoop pleegde de tiener in 2012 zelfmoord.

De zelfmoord van het meisje werd wereldnieuws. Een video die ze kort voor haar dood plaatste op YouTube, waarin ze haar verhaal doet over haar situatie, ging 'viral' en werd gedeeld door wereldsterren als Taylor Swift.

In deze video doet Amanda Todd haar verhaal

Terugkeer na Canadees proces

Canada heeft een garantie afgegeven dat Aydin C. terug naar Nederland mag om zijn straf uit te zitten. Zijn Nederlandse straf zit er bijna op. Een gevangenisstraf die hij mogelijk opgelegd krijgt door een Canadese rechtbank, mag hij uitzitten in Nederland en wordt aangepast naar Nederlandse maatstaven.

Aydin C. heeft volgens zijn advocaat Robert Malewicz aangegeven dat hij in Canada een volledige procedure wil doorlopen en er in zijn Canadese strafzaak alles aan wil doen om aan te tonen dat hij niet schuldig is.

Moeder met een missie

Sinds haar dood reist haar moeder Carol de hele wereld over om bewustzijn te creëren onder jongeren, ouders en beleidsmakers.

info

Denk je aan zelfmoord?

Heb je nu hulp nodig? Chat of bel 113 of gratis 0800-0113.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.