Het Openbaar Ministerie wil Aydin C. ruim tien jaar achter de tralies zien. Het OM vindt het bewezen dat hij 34 jonge vrouwen en 5 volwassen mannen heeft afgeperst. Het OM stelt dat de samenleving en maatschappij langere tijd beschermd moeten worden tegen het misdadige gedrag.

Na afronding van de Nederlandse zaak, zal C. ook vervolgd worden voor het afpersen van het Canadese tienermeisje Amanda Todd. Haar moeder Carol is bij de zitting in Amsterdam aanwezig. C. verzet zich tegen uitlevering aan Canada, hij is in beroep gegaan tegen uitspraken van de rechtbank en het Hof. 

Carol Todd zag eerder deze week de verdachte afperser van haar dochter voor de eerste keer en EenVandaag sprak haar daarover:

Zaak rond Aydin C. 

C. zou de vrouwen hebben verleid seksuele handelingen te doen voor de camera. Deze beelden sloeg hij heimelijk op en gebruikte ze als chantagemiddel om meer ‘shows’ te krijgen van de meisjes. Als zij niet opnieuw uit de kleren zouden gaan voor de webcam, zou hij de beelden verspreiden naar familie, vrienden of andere bekenden.  

Ook volwassen, homoseksuele, mannen zouden slachtoffer zijn geworden. Bij hen zou hij op soortgelijke wijze te werk zijn gegaan, alleen deed hij zich bij hen voor als een minderjarige jongen. Op een later moment haalde hij als de vader of moeder van de minderjarige verhaal over de ontuchtige handeling. In ruil voor een aanzienlijk geldbedrag zou hij de video of fotobeelden niet verspreiden naar anderen. 

Laatste woord

Aanstaande maandag komt advocaat van Aydin C., Mr Malewicz, met zijn pleidooi in de zaak. Ook zal Aydin C. zelf het woord nemen, heeft hij aangekondigd. Eerdere zittingsdagen heeft hij gezwegen. Hij wilde alleen kwijt dat het OM er volledig naast zat en tijdens het pleidooi met een technische onderbouwing daarvan zal komen. 

Op 16 maart doet de rechtbank uitspraak.

  • EenVandaag volgt al lange tijd de zaak Amanda Todd, bekijk op deze pagina alle reportages en blogs over de zaak.