Aydin C. mag worden uitgeleverd aan Canada. Dat heeft de Hoge Raad vandaag besloten. In Canada wordt C. onder andere vervolgd voor het afpersen van het tienermeisje Amanda Todd. Zij pleegde in 2012 zelfmoord.

Wanneer de uitlevering plaatsvindt, is niet duidelijk.

In maart van dit jaar is Aydin C. door een Nederlandse rechter veroordeeld voor het afpersen van 34 minderjarige meisjes en 5 volwassen mannen met naaktfoto’s. Van de minderjarige meisjes eiste hij meer naaktafbeeldingen, van de mannen wilde hij geld in ruil voor geheimhouding van de beelden. C. moet hiervoor ruim tien jaar de cel in. Hij is in hoger beroep gegaan.

Canadese zaak rond Amanda Todd

Het verhaal rond de tragische dood van Amanda Todd werd in 2012 wereldnieuws. Amanda maakte een einde aan haar leven na jarenlang achtervolgd te zijn met een naaktfoto. De YouTube-video waarin ze haar verhaal over wat haar is overkomen gaat viral. Amanda’s verhaal wordt symbool voor cyberpesten en afpersing. 

Canada had ervoor kunnen kiezen de zaak van Amanda Todd over te dragen aan Nederland, maar wil Aydin C. voor een Canadese rechter brengen. Het Openbaar Ministerie in Vancouver heeft EenVandaag eerder al laten weten hem te willen vervolgen voor tenminste vijf feiten, waaronder het vervaardigen van kinderporno, grooming en afpersing. Voor betrokkenheid bij de dood van Amanda wordt hij niet vervolgd.

'The Criminal Justice Branch is seeking to have Mr. C. extradited to face trial on the charges in British Columbia, and has been working in co-operation with the federal Department of Justice toward that end.'

De internationale rechtshulpkamer van de rechtbank in Amsterdam stemde in eerste instantie in met de uitlevering van Aydin C. Hij is tegen deze uitspraak in beroep gegaan. Uitlevering mag uiteindelijk plaatsvinden nadat de Nederlandse rechtsgang volledig is afgerond, uiteindelijk moet ook de ministerie van Justitie een akkoord geven.

Aydin C. in EenVandaag

EenVandaag volgt al lange tijd de zaak rondom Amanda Todd. Kijk rechts bovenaan deze pagina voor alle updates en artikelen rondom Aydin C. Ook maakten we verschillende reportages overr de zaak:

Het tragische lot van Amanda Todd

Verontwaardiging Canada over vertraging zaak Todd

Na twee jaar start rechtszaak tegen verdachte Aydin C.

Rechtszaak Aydin C. toch van start 

Moeder Amanda Todd: "Ik doe dit voor haar"

Sextortion

De zaak Aydin C. is een voorbeeld van afpersing met naaktfoto’s via internet, ook wel sextortion genoemd. Jaarlijks meldden zich steeds meer slachtoffers. Bekijk hier onze reportages over dit fenomeen:

Zware encryptie belemmert opsporing cybercrimineel