Aydin C. mag uitgeleverd worden aan Canada. Dat heeft de Interionationale Rechtshulpkamer in Amsterdam vandaag besloten. C. wordt in verband gebracht met de zelfmoord van de tiener Amanda Todd. 

Voor betrokkenheid bij haar dood wordt hij niet vervolgd, wel voor onder andere het maken van kinderporno, grooming en afpersing. Nederland heeft een uitleveringsverdrag met Canada. Dit betekent dat er in beginsel een verplichting is tot uitlevering. Mr. Malewicz, advocaat van Aydin C., verzette zich tegen de uitlevering van zijn cliënt omdat er geen garantie is dat hij zijn straf in Nederland zou mogen uitzitten. De rechter adviseert dat de minister van Justitie nogmaals om een ‘waarborg’ hiervoor vraagt.

Nu de rechtshulpkamer heeft ingestemd, staat de weg vrij voor uitlevering aan Canada wanneer de Nederlandse zaak is afgerond. De minister van Justitie van ons land geeft het uiteindelijke fiat.  

De moeder van Amanda Todd reageerde via Twitter op het besluit:

Bekijk hieronder een eerdere uitzending over de zelfmoord van Amanda Todd terug:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.