De rechtszaak tegen Aydin C. gaat door. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten. Het doorgaan was onzeker, omdat de verdachte op dit moment geen advocaat heeft. 

Gisteren werd bekend dat Robert Malewicz, de nieuwe advocaat van C., de verdediging heeft neergelegd. Hij had geëist dat de inhoudelijke behandeling van de zaak werd uitgesteld, zodat hij meer voorbereidingstijd zou hebben. De rechtbank ging op zoek naar een nieuwe advocaat, maar heeft niemand gevonden. Malewicz was de advocaat van C. sinds maart, toen zijn eerdere raadsman zich terugtrok

De rechtbank heeft besloten dat de rechtszaak op maandag verder gaat en is nu op zoek naar een nieuwe advocaat voor Aydin C. De verdachte is het niet eens met de gang van zaken en heeft een nieuw verzoek tot aanhouding van de zaak ingediend. Of hij maandag een nieuwe advocaat heeft, is onduidelijk.

Amanda Todd

Aydin C., die 39 slachtoffers zou hebben gemaakt, werd begin 2014 opgepakt. De zaak werd wereldnieuws nadat bekend werd dat het Canadese tienermeisje Amanda Todd een van zijn slachtoffers zou zijn. Todd werd jarenlang achtervolgd door een naaktfoto die op internet belandde. Ten einde raad maakte ze in 2012 een einde aan haar leven. Ze was toen nog maar 15 jaar oud. Kort voor haar overlijden plaatste ze haar laatste ‘cry for help’ op youtube. De video ging het hele internet over. EenVandaag bezocht de moeder van Amanda in Canada.  

De rechtszaak gaat om 34 andere, minderjarige vrouwen en vijf volwassen mannen die slachtoffer zouden zijn geworden van sextortion. Het gaat om personen uit Nederland, Engeland, Schotland, Australië, Noorwegen, Canada en de VS. Aydin C. wordt ervan verdacht de slachtoffers te hebben verleid seksuele handelingen te doen voor de camera om ze vervolgens af te persen met deze beelden. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan woonoplichting en valsheid in geschrifte. Een reconstructie van de zaak kunt u hier terugkijken:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.