De nieuwe advocaat van Aydin C., Robert Malewicz, legt de verdediging per direct neer. Malewicz wil dat de rechtbank de inhoudelijke behandeling van de zaak uitstelt. Maar de rechters hebben besloten dat de zaak morgen moet starten, ook zonder advocaat. De rechtbank zoekt nu opnieuw een advocaat voor de verdachte.

Malewicz vindt dat hij zich onvoldoende heeft kunnen voorbereiden op de zaak. Hij heeft een maand de tijd gehad om het ruim twintig duizend pagina’s tellende dossier voor te bereiden nadat het tussen Aydin C. en zijn voormalige advocaat tot een breuk kwam. C. zal morgen zonder advocaat bij de start van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak verschijnen. 

Amanda Todd

Aydin C., die 39 slachtoffers zou hebben gemaakt, werd begin 2014 opgepakt. De zaak werd wereldnieuws nadat bekend werd dat het Canadese tienermeisje Amanda Todd een van zijn slachtoffers zou zijn. Todd werd jarenlang achtervolgd door een naaktfoto die op internet belandde. Ten einde raad maakte ze in 2012 een einde aan haar leven. Ze was toen nog maar 15 jaar oud. Kort voor haar overlijden plaatste ze haar laatste ‘cry for help’ op youtube. De video ging het hele internet over. EenVandaag bezocht de moeder van Amanda in Canada.  

De rechtszaak die morgen van start zal gaan, gaat om 34 andere, minderjarige vrouwen en vijf volwassen mannen die slachtoffer zouden zijn geworden van sextortion. Het gaat om personen uit Nederland, Engeland, Schotland, Australië, Noorwegen, Canada en de VS. Aydin C. wordt ervan verdacht de slachtoffers te hebben verleid seksuele handelingen te doen voor de camera om ze vervolgens af te persen met deze beelden. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan woonoplichting en valsheid in geschrifte. Een reconstructie van de zaak werd gisteren door EenVandaag uitgezonden. Bekijk die hier:

De zaak van Amanda Todd zal apart worden behandeld in Canada. Het land heeft om uitlevering gevraagd van de verdachte. Een speciale uitleveringsrechtbank zal zich op 14 juni over het Canadese verzoek buigen. In deze zaak zal advocaat Malewicz de verdachte wél blijven bijstaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.