De Nederlandse rechtszaak tegen Aydin C. zal niet eerder starten dan januari, maart 2017. Dat zegt zijn advocaat Mr. Malewicz vandaag tijdens een zitting van de uitleveringskamer die gaat over mogelijke uitlevering van Aydin C. aan de Canadese autoriteiten. Hij wordt daar onder andere verdacht onder andere het afpersen, het maken van kinderporno en ‘grooming’ van het tienermeisje Amanda Todd. C. wordt niet vervolgd voor de dood van het meisje. 

Malewicz stelt dat de zaak van Amanda Todd gevoegd kan worden in Nederland. In ons land staat hij terecht in een groot aantal soortgelijke zaken. "Is het nou niet veel beter om deze zaak te voegen in de Nederlandse zaak in plaats van te schuiven met meneer?” Bovendien stelt Malewicz de terugkeergarantie de Canada heeft gegeven wat hem betreft niet hard genoeg is. De Canadezen hebben al toegezegd dat C zijn straf in Nederland zou mogen uitzitten.  

Canada heeft al in vroeg stadium laten weten de verdachte te willen berechten in British Colombia, de provincie waar het meisje en haar familie woonden. De dood van het meisje hebben grote impact gehad op de maatschappij, stelt de officier van justitie. ‘Er was beroering in Canada, er is zelfs anti-pest wetgeving aangenomen’.  

Nederland en Canada hebben een uitleveringsverdrag. Mocht het tot uitlevering komen, dan zal dit pas kunnen plaatsvinden na de afronding van de Nederlandse zaak. En dat zou nog een behoorlijke tijd kunnen gaan duren, stelt Malewicz. De zaak moet nog beginnen, daarna zijn er nog verschillende beroepsmogelijkheden.

C. was niet aanwezig bij de zaak vandaag. Volgens zijn advocaat omdat vandaag een vrij technische aangelegenheid is. Uitspraak is 28 juni om 12:30.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.