‘Geen verband gevonden bewijs en verdachte’Vandaag is het woord aan de verdediging van Aydin C. ‘Aydin is ten onrechte neergezet als een monster en al schuldig bevonden door de buitenwereld’ zegt zijn advocaat Robert Malewicz vandaag. Het belastende materiaal en de gevonden data zijn niet te koppelen aan Aydin C. zegt de verdediging.

 En daarmee zou er geen verband zijn tussen het gevonden bewijs en de verdachte. En dus gaat de verdediging voor vrijspraak. Aydin C. zelf zweeg tot nu toe. Hij laat zijn advocaten het woord voeren. Wel liet hij eerder weten onschuldig te zijn.

De 38-jarige Tilburger wordt ervan verdacht 34 minderjarige meisjes en 5 volwassen mannen te hebben afperst met naaktfoto’s en -video’s. Van hen werden stiekem opnamen gemaakt toen ze naakt verschenen en seksuele handelingen verrichtten voor de webcam. Met die beelden werden ze gechanteerd. De meisjes moesten meer ‘shows’ geven voor de webcam, de mannen moesten geld betalen. Deden zij dit niet, dan zouden de beelden verspreid worden onder al hun bekenden en familie. Het Openbaar Ministerie eiste 10 jaar en 8 maanden cel tegen hem. Zijn bekendste slachtoffer zou het 15-jarige Canadese meisje Amanda Todd zijn. Zij pleegde zelfmoord, nadat ze jarenlang achtervolgd werd door een naaktfoto.

EenVandaag sprak een week geleden nog met de moeder van Amanda Todd die in Nederland is om de zaak bij te wonen:

Murat

Bij de arrestatie van Aydin C. begin 2014 vond de politie een aantal harde schijven in zijn woning. Daarop werden 204.000 afbeeldingen en 4000 video’s gevonden. Op een computer 250 mappen met namen van slachtoffers en hun contacten. De gevonden schijven en de laptop zijn niet van Aydin C. volgens de verdediging. De verdachte zegt harde schijven te repareren en te vervangen voor anderen. De gevonden schijven zouden van een bekende van Aydin C., ene Murat, zijn, bij wie hij een schuld zou hebben. Deze Murat zou lid zijn van de Turkse Grijze Wolven. Murat zou de sleutel van zijn huis hebben en daar regelmatig gebruik van maken. Ook als Aydin C er zelf niet was.

De verdediging zegt verder dat ip-adressen en accounts waarmee slachtoffers werden benaderd in geen enkel geval aan Aydin te koppelen zijn. Een deel van de accounts is niet gevonden op de harde schijven. Ook zijn niet alle chatgesprekken met slachtoffers daarop te vinden. Een aantal keer zouden accounts gebruikt zijn, terwijl Aydin al vast zat. Dat zou mogelijk suggereren dat iemand anders onder die accounts opereerden: ‘er zijn alternatieve scenario’s en verdachten denkbaar’, aldus advocaat Malewicz.

Keylogger

De politie plaatste voor Aydins aanhouding heimelijk een keylogger op zijn computer. Een softwareprogramma waarmee de politie kon meekijken welke toetsen er werden aangeslagen en wat er gebeurde op de computer. Dit technisch hulpmiddel is omstreden en onrechtmatig volgens de verdediging. De hiermee verkregen informatie zou daarom niet als bewijs mogen dienen.

Volgens de verdediging is er geen enkel verband tussen het gevonden bewijs en verdachte Aydin C.. Daarom willen de advocaten vrijspraak voor aanranding, afpersing en bezit en verspreiding kinderporno. ‘De vraag is wie er achter alle accounts zat en wie er achter het toetsenbord van de computer zat?’ Iemand anders dan Aydin C., aldus zijn advocaten.

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat dit wel degelijk Aydin C was en eiste de maximale straf tegen hem. De rechter doet op 16 maart uitspraak. 

EenVandaag maakte eerder verschillende reportages over de zaak Aydin C. en het fenomeen ‘sextortion’, het afpersen van slachtoffers met naaktfoto’s. Zie onder anderen: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.