De strafzaak tegen verdachte Aydin C kan inhoudelijk beginnen op 29 april in Amsterdam. Dat heeft de rechtbank besloten. Aydin C wordt ervan verdacht  verschillende personen te hebben afgeperst, waaronder de Canadese tiener Amanda Todd. 

Zij pleegde zelfmoord na jaren te zijn gechanteerd met een naaktfoto. Canada eist uitlevering van de man na afronding van de zaak in ons land. De zaak tegen Aydin C zou eigenlijk 1 april beginnen, maar dat kon niet doorgaan, omdat het vlak daarvoor tot een vertrouwensbreuk kwam tussen de verdachte en zijn advocaat. De nieuwe advocaat van de verdachte Robert Malewicz vroeg om aanhouding van de zaak tot na de zomer. Hij zou te weinig tijd hebben om zich in te lezen in het omvangrijke dossier.

Hij is teleurgesteld dat de rechter zijn verzoek om de zaak over de zomer heen te tillen heeft afgewezen. ‘Ik vrees dat ik het niet red om me voor te bereiden en in te lezen in het dossier om mijn cliënt zo goed te kunnen verdedigen. En daar heeft hij wel recht op. Ik ga proberen het te redden, maar sluit niet uit dat ik 29 april opnieuw om aanhouding van de zaak zal vragen’.

Mr Malewicz wees er eerder op dat het een complex dossier is met tienduizenden pagina’s en dat hij veel grote zaken doet op dit moment. Hij is dus beperkt in zijn voorbereidingstijd. Hij vreest dat hij zijn cliënt zo niet goed kan verdedigen. Op de vraag of hij, mocht hij het niet redden qua voorbereiding, zal besluiten alsnog de verdediging neer te leggen, wilde hij niet vooruit lopen nu.

 Gisteren zond EenVandaag een reportage uit, waaruit bleek dat in Canada grote zorgen leefden dat de zaak grote vertraging op zou lopen.  De zaak van Amanda Todd wordt niet in Nederland behandeld. Aydin C is ook verdachte in haar zaak. Na afronding van de zaak in Nederland, zal Canada om zijn uitlevering vragen. Vanuit Canada wordt de Nederlandse zaak tegen Aydin C op de voet gevolgd.

 

De rechtbank vindt het in het belang van de slachtoffers dat de zaak snel gaat beginnen, omdat het onderzoek nu al meer dan twee jaar loopt. 

Lees ook