Advocaat Inez Weski stopt per direct met de verdediging van Ridouan Taghi. Dat zegt de raadsvrouw van de meest gezochte verdachte van ons land in een interview met EenVandaag.

Strafrechtadvocaat Weski noemt het liquidatieproces 'Marengo', waarin Taghi hoofdverdachte is, geen eerlijk proces. Ze vindt dat ze van de rechtbank onvoldoende onderzoek mag doen naar de verklaringen van de kroongetuige en de geheime berichten die verdachten naar elkaar stuurden.

Proces zonder hoofdverdachte en advocaat

"De beslissing is nu dat deze verdediging, de verdediging neerlegt. We laten het over aan de rechtbank", zegt Weski. "We willen dat de rechtbank de moed toont om dit strafproces volledig te voeren. Met alle mogelijkheden van controle en een verdediging die al z'n rechten kan uitoefenen."

Dit betekent dat de strafzaak niet alleen zonder hoofdverdachte voortgezet moet worden, maar ook zonder advocaat die zijn belangen behartigt. De voortvluchtige Ridouan Taghi prijkt al maanden op nationale en internationale opsporingslijsten. De gouden tip die naar hem leidt, levert 100.000 op.

Fragment uit het interview met Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi.

'Een tragische gebeurtenis'

De zoektocht naar Taghi is verder geïntensiveerd na de liquidatie op de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum. De politie vermoedt dat Taghi opdrachtgever is van de moord, deze week een maand geleden. "Een tragische gebeurtenis", zegt Weski over de moord. "Dat zal niemand ontkennen. Natuurlijk ben je dan verbaasd. Je begrijpt het niet."

"Maar het wordt vervolgens wel heel snel als een feit gepresenteerd dat dit te maken heeft met het Marengo proces of zelfs met mijn cliënt", zegt Weski. Ze benadrukt overigens dat het besluit de verdediging in het liquidatieproces neer te leggen al genomen was vóór de moord op Derk Wiersum.

Weski: dit is géén breuk met Taghi

De beslissing om te stoppen met de verdediging van Taghi heeft volgens z'n raadsvrouw Weski niets te maken met angstgevoelens, bijvoorbeeld voor haar cliënt zelf. Ridouan Taghi steunt het besluit van zijn advocaat om de verdediging neer te leggen.

"Het is niet een breuk met mijn cliënt, maar een breuk met dit proces", zegt Weski. "Dat is een bewuste stap van de verdediging. Die ooit besloten is, als een stap waarvan we hoopten dat deze niet nodig zou zijn."

info

Waar wordt Taghi van beschuldigd?

Het Openbaar Ministerie ziet Ridouan Taghi als een machtige drugsbaron die verantwoordelijk is voor het opdracht geven van tenminste negen liquidaties en een reeks mislukte moordaanslagen. Zelf betwist Taghi deze beschuldigingen, zo liet Weski eind 2018 weten aan EenVandaag.

Belangrijk bewijs tegen Taghi zijn de tientallen verklaringen van kroongetuige Nabil B., die in ruil voor strafvermindering en bescherming een deal sloot met justitie. Een week na bekendmaking van deze deal werd zijn onschuldige broer vermoord. Anderhalf jaar later zijn advocaat Wiersum.

Meer onderzoek naar kroongetuige

Advocaat Inez Weski is niet onder de indruk van de biecht van kroongetuige Nabil B. Naar eigen zeggen maakte hij deel uit van de moordbende van Taghi. "Deze man praat over losse klusjes van de organisatie, een soort gelegenheidssituaties. Waar hij zelf niet bij was", vertelt ze. "Directe kennis is nog wel wat anders. Om heel veel redenen is de kroongetuige niet betrouwbaar."

Om de betrouwbaarheid van de kroongetuige te kunnen toetsen, wil Weski meer onderzoek doen naar zijn verklaringen. Maar dit laat de rechtbank niet toe, zegt ze. Datzelfde geldt voor het andere belangrijke bewijs tegen Ridouan Taghi en z'n medeverdachten.

'PGP-bewijs heeft niets met waarheidsvinding te maken'

De politie beschikt over zeer belastende sms-berichten tussen criminelen. Gevonden in ontsleutelde PGP-telefoons, Blackberry's waarmee criminelen jarenlang dachten in het geheim te kunnen communiceren. Volgens justitie gaf Taghi zijn moordopdrachten via deze berichten.

Raadsvrouw Weski is zeer kritisch over dit bewijs. Ze stelt dat ze slechts een 'plakje' van het bewijs te zien krijgt. "Als het OM bijvoorbeeld zegt: deze berichten gaan over een plan om meneer X iets aan te doen. En een stukje verder is er een bericht in de trant van 'dat doen we niet' of 'dit doet iemand anders'. Dat zien wij als verdediging allemaal niet", legt Weski uit. "Dat heeft niets met waarheidsvinding te maken."

Boodschap aan rechtbank: neem regie

Strafrechtadvocaat Weski wil meer onderzoek kunnen doen naar de verklaringen van de kroongetuige en naar de PGP-berichten. Maar de rechtbank geeft haar de kans niet om dit te doen, zegt ze. Daarom stopt ze nu met de verdediging van Ridouan Taghi.

Dat besluit is tevens een duidelijke boodschap aan de Amsterdamse rechters in het Marengo-proces. Want deze rechtbank "neemt de regie niet", vindt Weski. "In het kader van een eerlijk en evenwichtig proces. Zij moeten zich niet laten leiden door het OM en zich losmaken van de publieke berechting van mijn cliënt die nu al jaren plaatsvindt. Het is nu aan de rechtbank. Laat het zien."

De volledige verklaring van advocaat Weski is hier te lezen.

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.