Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van ons land, zit in Dubai. Dat meldt de Telegraaf. Inez Weski, advocaat van Taghi, reageert geprikkeld: "Dit kan ook ruis zijn, die wordt verspreid om onrust in het criminele milieu te veroorzaken."

Een monsterproces, zo wordt het nu al genoemd. De rechtszaak tegen Ridouan Taghi en zijn kompaan Saïd Razzouki draait om vijf moorden, drie mislukte moordpogingen en het voorbereiden van nog drie moorden. Maar Taghi is niet aanwezig in de rechtbank, want hij is voortvluchtig.

'Heel gebruikelijk'

Nu zou hij volgens de Telegraaf dus in Dubai zijn. De krant baseert zich op hooggeplaatste bronnen binnen het Openbaar Ministerie. Taghi's advocaat wil dat niet bevestigen. "Ik weet daar niets van en ik wil dat ook niet weten", zegt Weski.

Volgens haar is het niet raar dat zij niet weet waar haar cliënt zich bevindt: "U begrijpt zelf toch ook wel waarom ik niet wil weten waar hij is?" Weski heeft dat wel vaker meegemaakt. Ze zegt soms jaren niet met cliënten te spreken en dan ook niet te weten waar ze zijn. "Dat wordt hier ook niet gemeld en dat is heel gebruikelijk."

Een bedenkelijk patroon

Volgens de geërgerde Weski staat de publicatie in de Telegraaf niet op zichzelf, maar is er sprake van een bedenkelijk patroon. "Het is de zoveelste in een reeks van berichten van het Openbaar Ministerie die tot ons komen via de media. Dat is een vreemd gegeven, want je kunt er niet op reageren in de rechtszaal. Je kunt er alleen maar kennis van nemen."

Weski zegt zich soms meer toeschouwer dan deelnemer te voelen bij het proces. "Het is een situatie die volstrekt in strijd is met wat het Europees Hof ooit heeft bedacht, en wat in Nederland inmiddels in de wet is verankerd: voer het proces binnen de rechtszaal."

Inez Weski reageert via Skype.

Lees ook

'Gevaarlijk om Taghi af te beelden als morsige man'

Volgens de strafrechtadvocaat worden in dit proces al jaren allerlei beschuldigingen en ook 'grievende beschrijvingen' van haar cliënt naar buiten gebracht door justitie. Ze noemt als voorbeeld de recente uitzending van Opsporing Verzocht, waarin tekeningen van Taghi werden gepresenteerd. Die waren 'niet adequaat', volgens de advocaat.

RidouanT
Bron: Politie
Opsporingsfoto en tekening van Ridouan Taghi

"Het is een tekening van een morsige man met wallen onder zijn ogen. Die zijn zo algemeen, dat iedere Noord-Afrikaanse man daar op lijkt. Sterker nog, het lijkt mij zeer gevaarlijk voor mensen uit die algemene bevolkingsgroep die op die tekening lijken."

Ruis en onrust creëren

Weski zegt dat je er niet vanuit kan gaan dat gelekte informatie van het OM ook echt daadwerkelijk klopt. Want, zo zegt ze, het gebeurt de laatste jaren vaker dat valse of gedateerde informatie naar buiten wordt gebracht, om zo ruis te creëren.

"Die ruis wordt verspreid om onrust in het criminele milieu te brengen. Zo komt er communicatie tot stand tussen mogelijke verdachten. Dan roep je bijvoorbeeld in de media dat er ruzie is tussen twee criminele groepen, en dan gaat justitie kijken of er ontmoetingen zijn of gesprekken die iets bruikbaars opleveren."

'Druk op Dubai'

Advocaat Christian Flokstra, die een medeverdachte uit de groep rond Taghi bij staat, begrijpt wel dat de Telegraaf het verhaal heeft gebracht: "Daar maak je nieuws mee, dus natuurlijk breng je dat." Maar ook hij sluit niet uit dat het verhaal niet klopt en dat de intentie van het OM vooral is: ruis en onrust veroorzaken. Om vervolgens te hopen dat in afgeluisterde gesprekken en observaties nieuwe informatie over de verblijfplaats van de verdachte naar boven komt.

Flokstra: "Maar het kan natuurlijk ook echt kloppen. En dan kunnen er ook redenen zijn om het toch nu al naar buiten te brengen. Zo kan de druk op Dubai om Taghi uit te leveren toenemen. En ook kan het leven van Taghi in Dubai er ongemakkelijker van worden."

Medeverdachte Taghi was ook in Dubai

Pikant is overigens dat een medeverdachte van Taghi, Richard 'Rico' R., ook in Dubai verbleef. Toen hij een vlucht naar Chili nam vanuit Dubai, werd hij aangehouden. Inmiddels is R. uitgeleverd aan Nederland.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.