Kroongetuige Nabil B. legde de laatste jaren in het diepste geheim een biecht van 1500 pagina's af. Hij vertelde de politie over de criminele moordorganisatie rond vermeend kopstuk Ridouan T. Nabil B. is niet de eerste crimineel die uit de school klapt.

Het is een groot succes voor justitie: de kroongetuige-regeling waarin een crimineel zijn oude vrienden erbij lapt in ruil voor strafvermindering, bescherming en een nieuw leven. Met boeven vang je nu eenmaal boeven, zo luidt een oude wijsheid uit de opsporingspraktijk. Al moeten die criminelen daar wel alles voor opgeven, zelfs de levens van hun families. Deze vier kroongetuigen klapten uit de school.

Nabil B.: 41 verklaringen in ruil voor een hoge prijs

De nieuwste troef van justitie is Nabil B. (32), die verklaringen heeft afgelegd in het megaproces Marengo. Deze criminele organisatie werd volgens het OM geleid door de voortvluchtige Ridouan T. Volgens justitie is deze meest gezochte crimineel de opdrachtgever van vijf moorden en verantwoordelijk voor twee mislukte liquidatiepogingen. De onthulling dat het OM Nabil B. had binnengehaald als kroongetuige, lokte een nieuwe moord uit. Daags na de bekendmaking werd zijn onschuldige broer doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam. 'Verraders moeten boeten', was het signaal uit de onderwereld.

Ridouan T.
Bron: Petra Urban
Justitie heeft een recordbeloning uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar Ridouan T.

Nabil B. ging in zee met justitie na de vergismoord op Hakim Changachi in januari 2017. Changachi was een vriend van hem, hij voelde zich klemgezet en besloot naar de politie te stappen. Het resultaat? 41 verklaringen die volgens justitie een ontluisterend beeld schetsen van de meedogenloze wijze waarop moordopdrachten werden uitgezet en uitgevoerd. Naast zijn biecht ligt er ook technisch bewijsmateriaal in de vorm van versleutelde PGP-berichten waarin de vermeende leden van de groep met elkaar communiceren over de moorden.

Tony de G.: de biecht is de uitweg

Voor Tony de G. was te biecht gaan de enige 'uitweg'. Dat zei zijn advocaat Onno de Jong tegen een krant over het motief van zijn cliënt om te gaan verklaren over meerdere liquidaties. "Je stapt niet zomaar over naar justitie. Het is een combinatie van spijt, wroeging en angst", zei de Jong.

Met zijn verklaringen belast De G. de kopstukken van motorclub Caloh Wagoh. Greg R., lid van die club en oud-gediende in het criminele milieu, wordt door de verklaringen nu verdacht van betrokkenheid bij de moord op drugscrimineel Jair Wessels.

Fred Ros: van moordmakelaar naar vrij man

Moordmakelaar Fred Ros werd door de rechtbank in Amsterdam tot 30 jaar cel veroordeeld voor onder andere de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl. Na dat vonnis besloot hij in zee te gaan met justitie. Hij biechtte niet alleen over zijn eigen rol, maar ook over die van Dino S. en Willem Holleeder.

De kluisverklaringen van Ros bleken voor het Hof in Amsterdam en de rechtbank in de hoofdstad zo waardevol, dat er levenslange gevangenisstraffen opgelegd werden. Onlangs nog hoorde Willem Holleeder levenslang tegen zich eisen, mede vanwege de belastende verklaringen van Fred Ros. Welke afspraken justitie precies heeft gemaakt met Ros, is niet bekend. Maar vrij snel na zijn verklaringen was hij op vrije voeten gekomen. De 14 jaar cel zaten er op.

Peter La Serpe: 'vieze Peter' onderschatte impact van deal

Na een jarenlang taboe op deals met kroongetuigen, sloot het OM in 2006 met huurmoordenaar Peter La Serpe toch weer een overeenkomst. Maar liefst 35 dagen lang werd hij verhoord over al zijn kennis over een serie geruchtmakende moorden in de Amsterdamse onderwereld begin deze eeuw. Zijn verklaringen werden belangrijk bewijs in het liquidatieproces Passage over 7 moordzaken in de jaren '90 en vroege jaren 2000.

La Serpe zat al sinds zijn tienerjaren in de criminaliteit en groeide uit tot huurmoordenaar. Zo zou hij hasjhandelaar Kees Houtman hebben vermoord. Zijn verklaring 'Osdorp Eerst' bleek zo van waarde dat Willem Holleeder erop veroordeeld kon worden als opdrachtgever. Zijn overstap naar justitie heeft La Serpe niet gelukkig gemaakt. "Ik had me destijds niet gerealiseerd dat justitie zo groot zou uitpakken", zei deze kroongetuige tegen misdaadjournalist Marian Husken die verschillende boeken schreef over deals met (kroon-)getuigen.

Lees ook