De broer van de Utrechtse kroongetuige Nabil B., die verklaringen heeft afgelegd tegen de Mocro-maffia, is in Amsterdam geliquideerd. Het gaat om Reduan B. Volgens misdaadverslaggever Paul Vugts is het "ongekend en nog nooit voorgekomen in de Nederlandse misdaadgeschiedenis".

De 41-jarige Reduan B. was onderweg naar zijn bedrijf in Amsterdam-Noord waar hij een gesprek had met een sollicitant. De sollicitant is waarschijnlijk ook de schutter geweest. De moord volgt een krappe week nadat Nabil B. als kroongetuige door justitie werd gepresenteerd. Hij legde ruim 26 verklaringen af tegen moorden in het criminele cirquit. Nabil B. zit momenteel in een beschermingsprogramma, maar werd voor zijn tijd als kroongetuige al bedreigd. Volgens misdaadverslaggever Paul Vugts is de dood van Reduan een nieuw dieptepunt in de Nederlandse misdaadgeschiedenis. "Toen Nabil B. als kroongetuige werd gepresenteerd kreeg ik al berichten uit het criminele milieu dat, met name de broers, werden bedreigd. Naast de kroongetuige kan ook familie bescherming krijgen, maar dat wilde Reduan niet. Zijn dood is toch wel een dieptepunt en het is uniek wat hier gebeurt."

Een liquidatie plan je niet zomaar

Vugts doelt op de snelheid waarmee de liquidatie is gepleegd. "Een liquidatie plan je niet zomaar. Er gaat flink wat voorbereiding en observatie aan vooraf. Kennelijk is dit binnen zes dagen gelukt. Reduan wilde zich niet laten beschermen en dat heeft de uitvoering makkelijker gemaakt voor de uitvoerders."

Liquidaties zijn steeds 'normaler' geworden

De onderwereld in Nederland verhardt. Of zoals Vugts het zelf zegt: "Wie praat, die gaat. Daders gaan steeds roekelozer te werk en worden steeds jonger." Wat dit betekent voor het proces is volgens Vugts koffiedik kijken. "Het zou kunnen dat Nabil B. nog fanatieker wordt in zijn verklaringen, maar het kan ook zo zijn dat hij erg is geschrokken en niet meer durft te verklaren. Terugtrekken kan hij eigenlijk niet meer, omdat Nabil B. al verklaringen heeft afgelegd. Het doel van de liquidatie is in iedergeval duidelijk: wraak en represaille en aan de andere kant duidelijk maken dat als je gaat praten, ook je familie niet meer veilig is."

Vugts is zelf ook mikpunt van bedreigingen. Hij zit momenteel al ruim een half jaar ondergedoken na bedreigingen uit het criminele milieu. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.