De liquidatie van advocaat Derk Wiersum op klaarlichte dag is volgens politiewoordvoerder Ruben Sprong 'een vreselijke schok voor de rechtsorde'. "Hier gaat een ongekend geweldssignaal van uit."

De moord op advocaat Wiersum, die onder andere kroongetuige Nabil B. bijstond, is ingeslagen als een bom en raakt aan de wortels van de rechtstaat. Eerder al werd de broer van de kroongetuige geliquideerd. Nabil B. is kroongetuige in het liquidatieproces Marengo tegen de criminele organisatie van de nog steeds voortvluchtige Ridouan T. De advocaat werd bedreigd maar niet beveiligd.

Een collega-advocaat over Derk Wiersum.

'Aanslag op de rechtsstaat'

Deken Evert-Jan Henrichs van de Amsterdamse orde van advocaten noemt de liquidatie 'ronduit schokkend'. "Het is ook een aanslag op de staatsrechtelijke positie van de advocatuur. En daarmee ook een aanslag op de rechtsstaat." In een verklaring liet de Orde verder weten 'mee te leven met familie en nabestaanden op deze verschrikkelijke dag'.

De Raad voor de Rechtspraak noemt het 'schokkend dat iets dergelijks kan gebeuren in onze democratische rechtsstaat'. Wiersum was naast strafrechtadvocaat ook rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Zeeland-West Brabant.

"Een vreselijke schok voor de rechtsorde en een dieptepunt in de strijd tegen de misdaad", noemt politiewoordvoerder de moord op advocaat Derk Wiersum.

Op zoek naar de schutter

Woordvoerder Sprong van de Amsterdamse politie liet weten dat op de locatie van de liquidatie sporenonderzoek wordt verricht. "En met alle mensen die we hebben zijn we op zoek naar die schutter."

De dader is nog voortvluchtig. Wel is er een signalement "Volgens getuigen zou hij tussen de 16 en de 20 jaar oud zijn, in het zwart gekleed met een zwarte capuchon. Hij zou te voet zijn weggegaan na het incident", vertelt Sprong.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.