Politie en justitie erkennen dat ze het gevaar voor de omgeving van kroongetuige Nabil B. hebben onderschat. “Het is te verwachten dat de familie een schadeclaim indient” zegt oud-hoogleraar Peter Tak.

Nederland reageerde geschokt vorig jaar toen de broer van kroongetuige Nabil B. werd vermoord. Een onschuldige man, vader van twee kinderen, die op klaarlichte dag op zijn eigen kantoor koelbloedig werd geliquideerd. Nabil B. zou uit de school zijn geklapt over Ridouan T., de mogelijke verantwoordelijke voor een reeks eerdere liquidaties. T. is nog altijd voortvluchtig en geldt als de meest gezochte man van Nederland.

Lees ook

In een interview met vier kranten erkennen politie en justitie nu dat de risico's voor iedereen in de omgeving van kroongetuige Nabil B. verkeerd hebben ingeschat. "Dat onze inschatting onjuist was, is verschrikkelijk" zeggen de woordvoerders, die uit veiligheidsoverwegingen anoniem wilden blijven.

'interview vanwege de gevoeligheid van het dossier'

Politie en justitie geven nu toe dat ze het gevaar voor de familie van de kroongetuige hebben onderschat. "Vanwege de gevoeligheid van het dossier" werd het interview anoniem afgegeven.

Na de moord kwam vanuit de familie forse kritiek op het OM. Zo wist het OM uit onderschepte en versleutelde chatberichten dat het kamp van T. had aangekondigd dat ze iedereen in de omgeving van Taghi zouden 'laten slapen'.

Politie en justitie zegt hierover: "We wisten dat deze groep gewelddadig kon zijn en hebben absoluut maatregelen genomen, maar we waren niet voorbereid op een liquidatie."

Lees ook

'Niet ten onrechte als de familie een schadeclaim indient'

Emeritus hoogleraar strafrecht Peter Tak noemt het "heel bijzonder" dat justitie en politie hiermee naar buiten komen: "Het is heel triest voor de familie dat het risico te laag is ingeschat, terwijl er wel de nodige aanwijzingen waren. We hebben hier echt te maken met een buitengewoon gewelddadige crimineel die een heel leger van beschermelingen om zich heen heeft verzameld. Het OM geeft met deze actie aan hoe buitengewoon ingewikkeld het is om een goede inschatting te maken en om familie van de kroongetuige te beschermen."

Een schadeclaim van de familie van Reduan B. is volgens Tak mogelijk een belangrijke reden om nu openheid van zaken te geven: "Als het OM bescherming heeft aangeboden en er vindt toch een liquidatie plaats , dan is dat van belang voor de schuldvraag en de financiële afwikkeling."

Het is te verwachten en niet ten onrechte dat de familie een schadeclaim bij het OM gaat indienen

Er zijn wat Tak betreft belangrijke lessen te leren uit deze zaak: "Je kan je afvragen of de informatie over de kroongetuige naar buiten gebracht had moeten worden. Verder zou een getuigenbeschermingsprogramma minder vrijblijvend moeten zijn. Uiteraard kan je niet met de harde hand dwingen, maar je kan wel als OM duidelijk maken dat je de veiligheid niet kan garanderen wanneer er niet vrijwillig wordt deelgenomen aan het beschermingsprogramma."

Justitie erkent inschattingsfout bij moord op broer kroongetuige Nabil B.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.