Kroongetuige Nabil B. liet vanuit de cel een moordaanslag plegen. Dat zegt Mohamed Razzouki, medeverdachte in het Marengo-proces. Hij werd 28 keer beschoten. "Mijn cliënt is nummer 1 die de kroongetuige kan ontmaskeren als leugenaar", zegt zijn advocaat.

"De kroongetuige heeft mijn cliënt in de val gelokt, 9 dagen voor hij een deal sloot met justitie", stelt Nico Meijering, de advocaat van verdachte Mohamed Razzouki. Razzouki is de broer van de voortvluchtige drugsbaron Said Razzouki, die volgens het OM samen met Ridouan Taghi aan het hoofd stond van de moordbende.

Vanuit de cel in de val gelokt

In juli werd tijdens een zitting in het Marengo-proces al duidelijk dat Nabil B. in zijn cel de beschikking had over een versleutelde PGP-telefoon. "Mijn cliënt heeft op verzoek van de kroongetuige die telefoon via via aan hem geleverd. Een gecodeerde telefoon", vertelt Meijering. Het is dezelfde telefoon waarmee hij Mohamed Razzouki in december 2017 benadert om een 'pak met geld' op te halen in de Utrechtse wijk Overvecht.

Eigenlijk heeft Mohamed Razzouki er geen tijd voor, maar hij besluit toch te gaan. Hij neemt een vriend mee, hoewel Nabil B. erop aandringt dat hij alleen moet komen. Vervolgens loopt hij in 'de val', vertelt Meijering. Razzouki en zijn vriend treffen niemand aan op de afgesproken plek. Hij zoekt contact met B. "Nou, die gaf niet meer thuis", vertelt Meijering. Vervolgens wordt hij, in de auto, onder vuur genomen. "Vermoedelijk met een Kalashnikov. Er is 28 keer op hem geschoten."

In een fractie van 'n seconde hoorde ik harde knallen en gaf in paniek gas om weg te komen. Ik voelde inslagen door de auto komen. Daarna voelde ik pijn in m'n rug en schouder. Ik had dat totaal niet zien aankomen, omdat ik dacht dat ik geld moest ophalen voor Nabil. Ik had niet verwacht dat hij mij uit het leven zou halen.

Ontmaskeren als leugenaar

Nabil B. en Mohamed Razzouki kennen elkaar sinds 2006. Ze bouwden in die periode een vriendschappelijke relatie op. Razzouki omschrijft B. als een man die altijd 'veel' wilde. "Hij had grote verhalen, hij was dol op geld. Zijn bijnaam: PalmInvest, omdat ie zulke grote verhalen had."

Over waarom Nabil B. zijn vriend Mohamed Razzouki wilde laten ombrengen, is Meijering duidelijk. "Al die zogenaamde wetenswaardigheden van de kroongetuige die over meneer Taghi zouden gaan, zegt hij van mijn cliënt te hebben gehoord. Maar hij weet dat hij liegt. En dus is mijn cliënt nummer één die Nabil B. kan ontmaskeren als leugenaar. En dat weet de kroongetuige natuurlijk ook."

Zijn cliënt kent B. 'als geen ander'. Razzouki kan volgens Meijering allerlei feiten naar voren brengen, die lelijk zijn voor de kroongetuige. "Dat het een oplichter is die verzekeringsmaatschappijen en andere mensen én nu ook het Openbaar Ministerie heeft opgelicht."

Advocaat Nico Meijering over de beschuldiging van zijn cliënt aan het adres van kroongetuige Nabil B.

'Kroongetuige is niet heilig'

Het horen van de kroongetuige heeft vertraging opgelopen, ook vanwege de moord op Derk Wiersum, die de advocaat van Nabil B was. Het verhoor is nu uitgesteld tot januari 2020. "U moet zich voorstellen: dan zit mijn cliënt al ruim 2 jaar vast op basis van de verklaringen van deze kroongetuige", zegt Meijering. "Hij wordt als de meest bloeddorstige crimineel neergezet."

"Het wordt tijd voor een tegengeluid", vindt de advocaat. "Om over de persoon van de kroongetuige te spreken. Maar vooral ook dat hij door middel kennelijk van die telefoon, die nota bene mijn cliënt aan hem heeft geleverd, een moordaanslag op mijn client heeft laten plegen", vertelt Meijering. "Het is broodnodig. De bijna heilig verklaarde kroongetuige, daar moet maar eens het masker van worden afgetrokken."

Lees ook

'Trial by media'

De rechtszaak tegen onder andere Mohamed Razzouki zal in december weer verdergaan. Het Openbaar Ministerie laat EenVandaag weten dat zij het naar buiten brengen van de verklaring een vorm van 'trial by media' vinden. "Het gaat om een ernstige beschuldiging. Publicatie is gevaarzettend en schadelijk voor het onderzoek", laat een woordvoerder weten.

Het is nog niet duidelijk of de pro forma-zitting in december openbaar zal zijn. Na de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum, op 18 september, besloot de rechtbank in Amsterdam de zitting achter gesloten deuren te houden.

info

Marengo: 1 kroongetuige, 9 moorden, 16 verdachten

Het Marengoproces draait om een serie liquidaties, pogingen tot liquidaties en voorbereidingen daartoe. Er staan 16 mannen terecht. Ridouan Taghi en Saïd Razzouki, de broer van Mohamed, zijn voortvluchtig. De gouden tip die naar hun vindplaats leidt, levert 100.000 euro op. Kroongetuige Nabil B. legde een verklaring van 1500 pagina's af. In ruil daarvoor krijgt hij een halvering van zijn straf.

Mohamed Razzouki wordt verdacht van de betrokkenheid bij meerdere liquidaties en hij zou lid zijn van Taghi's criminele organisatie. "Mijn client ontkent iedere betrokkenheid bij welke moord dan ook in deze zaak", zegt Nico Meijering over de rol van Mohamed in Marengo. "Hij heeft geen deel uitgemaakt van welke organisatie dan ook."

Kroongetuige Nabil B.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.