Politie en justitie hebben in de afgelopen maanden “essentieel bewijsmateriaal” gevonden in strafrechtelijke onderzoeken naar meerdere liquidaties, drugshandel en afpersing.

Het gaat om zeer belastende gesprekken tussen zware criminelen, die zijn aangetroffen op de gekraakte server van Ennetcom, een aanbieder van versleutelde PGP-telefoons waarmee boeven communiceerden tussen 2011 en 2016. Mede op basis van deze ontsleutelde PGP-berichten zijn in de afgelopen maanden meerdere arrestaties verricht, meldt justitie:

“De onderschepte berichten bieden ons een unieke kijk op de georganiseerde criminaliteit in Nederland”, zegt officier van justitie Martijn Egberts van het Landelijk Parket, in een interview met actualiteitenprogramma EenVandaag:  

Wat eruit komt zijn berichten over huurmoordenaars die zeggen hoe vaak en wanneer ze iemand hebben doodgeschoten. Berichten over wat drugs kosten en waar ze verborgen zijn. Het gaat over afpersingen en corruptie, op hoog en laag niveau. Het biedt ons dus echt zicht op zaken die verborgen hadden moeten blijven en heel veel aanknopingspunten voor onderzoeken. Dit is voor ons een goudmijn.

De server van Ennetcom met geheimen van duizenden criminelen is misschien nog wel het best te omschrijven als ‘n digitale schatkamer voor opsporingsdiensten. De politie heeft sinds maart van dit jaar maar liefst 3,6 miljoen ontcijferde berichten van zware criminelen in handen. Een groot team doet onderzoek naar de versleutelde blackberry-berichten waarmee de boeven jarenlang in het geheim dachten te communiceren.

Verschillende arrestaties

Het Openbaar Ministerie meldt nu dat op basis van deze nieuwe informatie de eerste arrestaties zijn verricht. Officier van justitie Martijn Egberts zegt hierover in EenVandaag:

We weten dat mede op basis van de Ennetcom-informatie nu al verschillende verdachten zijn aangehouden. Het raakt zeker honderd onderzoeken naar zware criminaliteit. We weten dat bij verschillende liquidaties of drugsonderzoeken het essentiële bewijs te vinden is in deze informatie afkomstig van de Ennetcom-server. Het zal zeker gaan bijdragen aan veroordelingen.

Justitie kan nog niet zeggen wie er precies zijn gearresteerd en om welke strafrechtelijke onderzoeken het precies gaat. Maar duidelijk is dus al wel dat de onderschepte communicatie een doorbraak betekent in meer dan honderd onderzoeken naar de georganiseerde misdaad. 

Invallen bij leveranciers crypto-gsm's

Begin deze maand doet het Team High Tech Crime (THTC) van de politie opnieuw invallen bij een grote leverancier van cryptog-sms aan criminelen: PGP-Safe. Vier verdachten zijn aangehouden en rechercheurs nemen luxe voertuigen en bijna 2 miljoen euro in beslag. En daarnaast ook: opnieuw zeer waardevolle informatie. Gert Ras, hoofd van het THTC over het onderzoek 26Sassenheim in EenVandaag: "We hebben heel veel in beslag genomen, ook weer veel data – net als in de vorige zaak tegen Ennetcom. Nu gaan we proberen om die data te decrypten en te ontsleutelen. Deze verdachten leverden aan zware criminelen, die zich schuldig maken aan internationale drugshandel, liquidaties. In die onderzoeken zien we deze telefoons terug.” 

De PGP-Safe verdachten blijven nog zeker twee maanden vastzitten. Officier van justitie Martijn Egberts: "Wij verwijten deze mensen dat ze bewust dit soort zwaarbeveiligde telefoons verkopen aan criminelen. Ze weten ook dat ze met crimineel geld betaald worden. Er is niets mis met encryptie, het is zelfs maar goed dat we dat hebben. Maar je mag niet de criminaliteit faciliteren. En als je dit soort dure telefoons alleen maar aan criminelen gaat verkopen, dan krijg je de aandacht van het Landelijk Parket en de politie.” 

In EenVandaag vanavond uitgebreid aandacht voor deze zaak en interviews met Gert Ras, hoofd Team High Tech Crime en Martijn Egberts - landelijk officier van justitie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.