Ridouan Taghi lijkt onbereikbaar voor de Nederlandse opsporingsdiensten, maar de kans dat hij dat volhoudt is volgens oud-commissaris Schaepman niet groot. Levenslang voortvluchtig blijven is bijna onmogelijk, zegt hij.

Een subtropisch eiland met luxe resorts voor de kust van Iran. Het luxueuze feesteiland Kish is volgens de Telegraaf de plek waar de voortvluchtige Taghi zich verschuilt voor de opsporingsdiensten. Maar wil hij de rest van zijn leven uit handen van justitie blijven, dan zal hij echt alles achter zich moeten laten. "En dat is niet zo makkelijk als het lijkt."

Niet romantiseren

"Witte stranden, prachtige blauwe zee, palmbomen, dat is eventjes leuk. Maar op het moment dat je denkt dat iedereen die iets langer naar je kijkt, je gaat verraden, is dat geen leven", zegt Sander Schaepman. Hij werkte ruim 25 jaar als politiecommissaris en is expert op het gebied van het opsporen van voortvluchtigen.

Sander Schaepman
Bron: EenVandaag
Oud-commissaris Sander Schaepman

Hij is ervan overtuigd dat het de politie uiteindelijk zal lukken om Ridouan Taghi te pakken te krijgen. "Als we kijken naar de geschiedenis is het maar zelden mensen gelukt om de rest van hun leven uit handen van de politie te blijven", zegt hij. "Het is niet zo makkelijk als het lijkt om alles achter te laten en ergens anders een compleet nieuw leven te beginnen."

info

Voortgang rechtszaak tegen Taghi

Op donderdag 12 december gaat het Marengo-proces weer verder, de strafzaak tegen Ridouan Taghi en vijftien medeverdachten. Het is de eerste zitting die openbaar is sinds de moord op Derk Wiersum, die advocaat was van de kroongetuige in dit moordproces.

Het proces draait om een serie liquidaties, pogingen tot moord en voorbereidingen daartoe. Er staan zestien mannen terecht. Ridouan Taghi en Saïd Razzouki zijn voortvluchtig. Kroongetuige Nabil B. legde een verklaring van 1500 pagina's af. In ruil daarvoor krijgt hij een halvering van zijn straf.

Discipline

Om lang uit handen te blijven heeft een voortvluchtige een flinke dosis geluk nodig, maar minstens zo belangrijk is discipline, volgens Schaepman. "Discipline om je aan je eigen plan te houden, om geen dingen te doen waardoor je opvalt", zegt hij. "Technische middelen zoals een mobiele telefoon, internet, dat soort dingen. Als je daar gedisciplineerd in bent en ook let op de mensen om je heen, dan kun je een eind komen."

Het zijn sociale netwerken die de ontdekkingskans groter maken. "Mensen hebben familie, vrienden. Dat laat je allemaal achter", schetst Schaepman. "Als je daar toch mee in contact blijft, gaan de netwerken naar jou toe."

Niet gemakkelijk

"Als je van het ene op het andere moment alles achter je moet laten, je familie en vrienden niet meer ziet, niet meer naar je stamcafé kan... Als dat allemaal moet stoppen om uit handen te blijven van de overheid, dan kun je dat een paar dagen volhouden", vertelt hij.

"Je sluit je op in een kamer. Lekker bingewatchen met wat cola erbij. Dat is een paar dagen hartstikke leuk, maar daarna begint het toch te kriebelen", schetst de oud-politiechef. "Zeker als je kinderen hebt of familie die ziek wordt. Daar wil je bij zijn."

Lees ook

Bewegen

Taghi zou vrij reizen tussen het Iraanse eiland Kish en Dubai. Van land naar land trekken is volgens Schaepman een risico. "Je moet elke keer weer opnieuw beginnen en steeds weer een netwerk van mensen om je heen verzamelen die je kunt vertrouwen."

Als een voortvluchtige die reist 'beweegt', zoals Schaepman het noemt, maakt hem dat kwetsbaar. Dat werkt altijd in het voordeel van de partij die hem zoekt. "Dan wordt de kans groter dat er fouten worden gemaakt, dat andere mensen of partijen hem zien, zoals overheden of douane."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.