De rechtszaak om de omgangsregeling van Armand Sag's dochter is geschrapt tot na de corona-uitbraak. Waarschijnlijk ziet hij haar nu maanden niet. "Dat ik geen vader-dochterband kan opbouwen, is mijn grootste angst"

Ze is net 4 jaar, de dochter van Armand Sag en zijn ex-partner. Na veel mitsen en maren kwamen ze tot een omgangsregeling over hun kind. Iedere dinsdag zou zij een hele dag bij haar vader Armand doorbrengen. "Helaas wordt dat nu al bijna 2 maanden niet meer nagekomen", vertelt hij.

Kort geding uitgesteld, niet urgent

De ex van Sag wil vanwege de corona-uitbraak niet dat hun dochter nog naar Sag gaat. Hij spande een kort geding aan, om toch omgang af te dwingen. Maar tot overmaat van ramp werd dat kort geding ook uitgesteld vanwege corona. De zaak werd bestempeld als niet-urgent. "We kregen een dag van tevoren een mail waarin stond het niet spoedeisend genoeg was."

Sag en zijn advocaat stelden voor om het kort geding telefonisch te doen. "Het is namelijk een simpele zaak, er is al een omgangsregeling vastgesteld door het Hof. Dus dat moet worden nagekomen", vertelt hij. Maar de rechtbank wees dit af. Ze vonden de zaak te ingewikkeld.

De rechtszaak over de omgangsregeling tussen Armand en zijn dochter is uitgesteld vanwege corona: 'Waarom moet zij de dupe worden?'

'Waarom moet mijn dochter de dupe worden?'

De rechtbank liet Armand Sag weten dat zijn kort geding 'na het einde van de maatregelen' wordt ingepland, in de volgorde die zij spoedeisend vinden. "En dat zal betekenen dat het pas in of na de zomer wordt ingepland. "Dan moet ik 7 of 8 maanden wachten door omstandigheden die niet in mijn macht liggen", zegt Sag. "Waarom moet mijn dochtertje daar dan de dupe van worden?"

De rechtspraak is een log apparaat dat niet met z'n tijd vooruit wil, vindt Sag. "Heel veel dingen zouden telefonisch of via Skype afgehandeld kunnen worden", zegt hij. "Rechten van burgers worden geschaad, omdat de rechtspraak niet met tijd vooruit wil."

Lees ook

Heel erg pijnlijk

Sag heeft voorgesteld zijn dochter dan maar via Facetime of Whatsapp te zien. Maar ook dat stuit volgens hem op weerstand. "Mijn ex negeert e-mails. Jeugdzorg zegt: 'Je moet echt bij je ex zijn. Als zij niet meewerkt, kunnen we niets voor je doen'. Dat is niet waar, ze hebben best veel macht. Ik heb het gevoel dat iedereen zo min mogelijk wil doen in deze omstandigheden."

Hij vervolgt: "Vorig jaar, toen ik haar bijna een jaar niet had gezien, moest ik me letterlijk weer aan haar voorstellen. Dat is heel erg pijnlijk. Ik wil dat niet nog een keer mee maken. Want uiteindelijk zal ze denken: deze man is niet te vertrouwen. Hij mag dan wel mijn vader zijn, maar ik zie hem om het jaar een lange periode niet."

'Zorgvuldigheid rechtspraak onder druk'

De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland maakt zich grote zorgen over de rechtspraak tijdens de coronacrisis. De vereniging ziet veel organisaties overstappen op video-conferencing. "Maar de rechtspraak heeft na 2,5 week nog maar mondjesmaat 'tele-horen' via video mogelijk gemaakt. Dat maakt dat de zorgvuldigheid onder druk staat in spoedzaken", zegt voorzitter Reinier Feiner van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland.

Psychiatrisch patiënten of ouders met een bijzonders stoornis zijn nu op zichzelf aangewezen. "En dat leidt tot crisissituaties", schetst Feiner. "En dan is het heel belangrijk dat de rechter goed toetst, of iemand moet worden opgenomen of dat de kids uit huis moeten worden geplaatst. De rechtspraak is niet in staat iemand anders dan via telefoon te horen."

'Als dit lang duurt, vallen kantoren om'

Voor de sociaal advocaten heeft de coronacrisis ook andere gevolgen: rechtszaken zijn uitgesteld, praktijken vallen stil. "Na de jarenlange bezuinigingen zit er geen vet meer op de botten van de sociale advocatuur," zegt Reinier Feiner. "Als dit lang duurt vallen kantoren om. En als de crisis straks voorbij is, hebben mensen geen manier meer om hun recht te halen omdat die sociale kantoren niet meer bestaan. Dat is onze oproep aan het kabinet: denk aan een overbruggingsregeling."

Feiner denkt aan een noodfonds. "Je zou kunnen zeggen dat je, net als in andere sectoren, kijkt wat het omzetverlies is. De nood ledigen, zodat die kantoren niet binnen enkele weken omvallen. En zodat mensen terecht blijven kunnen. Realiseer je: mensen kunnen nu niet terecht bij eerstelijns rechtshulp, want alle loketten zijn dicht. Mensen bellen ons op, wij kunnen zaken wel aannemen maar niet afronden, dus er is geen geld."

'Laat meer zaken doorgaan'

EenVandaag heeft de Raad voor de Rechtspraak gevraagd wanneer zaken als urgent worden bestempeld. Op het moment wordt gewerkt aan een plan hoe rechtbanken en -hoven verder gaan na 6 april. Er is vanuit de advocatuur, het openbaar ministerie en ook van minister Dekker van Rechtsbescherming een brede wens om een groter aantal zaken te laten doorgaan.

"De afgelopen week hebben rechters in ruim 22 duizend zaken uitspraak gedaan. Dat is een kleine 80 procent van het normale aantal zaken in een week", laat de Raad voor de Rechtspraak weten in een bericht op de website.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.