Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie heeft geen goed woord over voor mensen die dit weekend nog in groepen naar strand, park of bos zijn gegaan. "Dit is beschamend en helemaal verkeerd. Laat ik daar duidelijk over zijn."

Dit zegt hij in zijn eerste uitgebreide tv-interview bij EenVandaag, sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land. "We hebben instructies die precies vertellen wat we als inwoners moeten doen. Hou je daar dan ook aan."

'Hou je aan de instructies'

Grapperhaus benadrukt nogmaals dat deze instructies er zijn om kwetsbare mensen te beschermen tegen het coronavirus en om een te snelle verspreiding daarvan tegen te gaan.

"Ga echt zo min mogelijk je huis uit", roept de minister dan ook op. "Als je een frisse neus moet halen, doe dat dan met beleid. Houd echt voortdurend 1,5 meter afstand."

'Beschamend'

Boodschappen doen met het volledige gezin kan niet meer, zegt de minister. "Ga alleen naar de winkel als dat nodig is en op een moment dat de winkel zo leeg mogelijk is. Wacht je beurt af."

Over de groepen recreanten die er voornamelijk zaterdag, maar ook vandaag op uittrokken, zegt Grapperhaus: "Ik vind het beschamend om te zien dat mensen in de zorg zich uit de naad werken, en dat even verderop mensen met 40 door een bos lopen."

Lees ook

Meer maatregelen?

Op de vraag of het kabinet het openbare leven nog verder gaat beperken, en net als in landen als België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië meer maatregelen moet gaan nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wilde Grapperhaus niet vooruit lopen. Bronnen in Den Haag melden namelijk dat er serieus wordt nagedacht over een lockdown die nog verder gaat.

Minister Grapperhaus meldt in EenVandaag wel dat er morgenmiddag -en avond weer crisisoverleg is tussen kabinetsleden en deskundigen van het RIVM. Dan zal duidelijk worden of er meer beperkingen komen, zoals het sluiten van winkels, markten, speeltuinen en parken.

Het volledige interview met de minister

Minister Grapperhaus geeft bij EenVandaag zijn eerste interview over de coronacrisis

Plaatsvervangende schaamte

Grapperhaus liet doorschemeren dat hij niet tevreden is over hoe Nederland met de voorschriften omgaat. Beelden van afgelopen weekend hebben hem 'boos' gemaakt.

"Het is plaatsvervangend beschamend als ik zie dat mensen in de zorg in Brabant zich helemaal uit de naad werken en tegelijkertijd mensen in groepen van 40 door een bos lopen."