De coronamaatregelen worden verder versoepeld en het advies 'blijf thuis' geldt al een tijdje niet meer. Toch blijven sommige mensen nog steeds zoveel mogelijk binnen.

Voor Maureen Eising is het een uitgemaakte zaak: zij en haar gezin moeten wel binnenblijven. Maureen kreeg 5 jaar geleden kanker en heeft nu een zeldzame spierziekte. Hierdoor worden haar spieren zwakker en kan ze op slechte dagen amper haar bed uitkomen. Ze heeft een slecht afweersysteem en slikt daarvoor afweeronderdrukkende medicijnen.

Maureen Eising
Bron: Privé-archief
Maureen Eising met haar man en kinderen

'We moeten zorgen dat jij niet op de ic komt'

Maureen schrok toen corona in Nederland uitbrak. "Ik ging met mijn neuroloog in gesprek en die zei alleen maar: 'We moeten zorgen dat jij niet op de ic komt.'" Maureen, haar man en tweeling van 9 jaar gingen daarom in thuisquarantaine. En zo leven ze nu nog steeds.

"We blijven wandelen en fietsen op aanraden van de neuroloog, maar verder doen we weinig. De supermarkt bezorgt de boodschappen en we hebben buren die ons helpen." Maureens man werkt thuis en de kinderen krijgen nog steeds thuis les.

'We weten waarvoor we het doen'

Maureen vindt het gedwongen binnenblijven vooral voor haar kinderen moeilijk. "Mijn dochter mist het paardrijden heel erg. En met Koningsdag hadden we koningsspelen in de straat, toen was mijn dochter wel heel verdrietig dat ze niet mee kon doen. We hebben maar onze eigen spelletjes gedaan in de tuin, dat was ook heel erg leuk. Gelukkig weten ze waarvoor ze het doen."

De enige die nog bij het gezin thuiskomt, is iemand die Maureen helpt met haar infuus. "En als hij me aanprikt zit ik buiten, met een mondkapje op." Familie en vrienden mogen niet binnenkomen, maar ze spreken hen af en toe via het raam. Ook de kinderen zien hun vriendjes bijna niet, sinds afgelopen week spreken ze met één vriendje af, in de buitenlucht.

Schuldgevoel

Maureen en haar gezin zitten voorlopig nog wel even in deze situatie. "Ik ben van iemand die werkt en een rijk sociaal leven had, een kluizenaar geworden door mijn ziekte. Maar voor mijn man en kinderen is het erger, daar zit ook wel schuldgevoel bij", vertelt ze. Het gezin heeft het ook juist door deze tijd heel fijn samen. "Het heeft veel verbinding in ons gezin gebracht. We doen zoveel leuke dingen samen, normaal gesproken leven we zo gehaast."

Maureen snapt dat er versoepeld moet worden, maar vindt het jammer dat mensen de regels niet altijd naleven. "Ik zou het fijn vinden als mensen zich aan de 1,5 meter houden, zodat wij ook wat meer kunnen versoepelen. Ik vind het schandalig dat mensen naast elkaar blijven fietsen, terwijl ik mijn kinderen leer achter elkaar te fietsen om afstand te houden. En als je daar wat van zegt, kijken ze me raar aan."

Lees ook

Angst voor het virus

Ook Margaretha Coornstra blijft zoveel mogelijk thuis. Ze werkt vanuit huis als freelance journalist, de boodschappen worden bezorgd en ze vermijdt de stad. Eigenlijk is ze vooral binnen. Margaretha doet dat vooral uit angst voor het coronavirus. "De regels zijn te langzaam opgestart, en worden te snel afgebouwd", vindt ze.

Margaretha Coornstra
Bron: Privé-archief
Margaretha Coornstra blijft nog zoveel mogelijk thuis

Haar angst is vooral ingegeven door het ziekbed van haar moeder 1,5 jaar geleden. Margaretha en haar dochter verzorgden haar moeder thuis tot ze stierf. "Ik ben als de dood dat ik COVID krijg en misschien wel doodga, en dat dan mijn dochter niet bij me mag. Ik heb gezien hoe belangrijk het is dat vertrouwde mensen bij je zijn als je overlijdt", vertelt Margaretha.

'Noem me maar een angsthaas'

Ze is bang voor het virus, en vraagt zich af op welke basis de maatregelen in ons land versoepeld worden. "Volgens mij worden de versoepelingen meer ingegeven door economische beweegredenen dan door medische", legt ze uit. "Noem me maar een angsthaas, maar ik blijf liever thuis."

"Er zijn een paar vrienden die ik erg mis, voor een borrel of kop thee. Maar we zijn nog maar een paar maanden bezig, iedereen doet alsof het zo vreselijk lang is. Ik ervaar het niet als beklemmend. Ik vind het niet normaal, maar wel een tijdelijk en noodzakelijk abnormaal."

Uitlegvideo: 6 belangrijke dingen die we nog niet weten over het coronavirus

In de afgelopen maanden waarin corona om zich heen greep, hebben we snel veel geleerd over het virus. Toch zijn er nog altijd dingen die we niet weten en dat kan een probleem zijn. Verslaggever Tom van't Einde geeft een overzicht.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.