Mogelijk worden de coronamaatregelen op 28 april alsnog versoepeld. Ic-hoofd Arthur van Zanten waarschuwt: "Laat de versoepelingen niet afhangen van een datum, maar van het aantal ziekenhuisopnames."

Arthur van Zanten van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en ic-hoofd van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede ziet het alsmaar drukker worden op zijn ic-afdeling. "Op dit moment zijn we de intensive care aan het uitbreiden. En ook in andere ziekenhuizen is het druk: het overplaatsen van patiënten is lastiger."

Nog niet stabiel

Achteraf is natuurlijk pas duidelijk of we nu in een piek zitten, zegt Van Zanten. "Maar de cijfers zijn hoog. In de tweede golf vanaf september 2020 zaten een paar wat hogere hobbels, maar die van nu is toch wel de hoogste. We zien nog geen stabilisatie van de cijfers."

Wanneer die stabilisatie er wel komt, is volgens hem lastig in te schatten. "Ik hoop over 2 à 3 weken een stabilisatie te zien, maar zeker weten doen we het niet."

Bekijk hier het tv-item met Arthur van Zanten.

Lees ook

Zorgen over versoepelingen

Vorige week werd er gesproken over versoepelingen op 21 april. De terrassen zouden bijvoorbeeld open kunnen. Maar daar kwam het kabinet op terug. 28 april is nu de datum voor mogelijke versoepelingen, zo laat een woordvoerder van minister Hugo de Jonge weten.

Van Zanten maakt zich daar zorgen over. "Als we gaan versoepelen voordat er een stabilisatie plaats heeft gevonden in de ziekenhuisopnames, dan wordt het wel knellend. Dat wil namelijk zeggen dat er toch weer meer besmettingen komen, wat we in het ziekenhuis terug zullen zien. Als dat bovenop de drukte van nu komt, dan is code zwart wel in zicht."

Lees ook

Lees ook

Perspectief geven

Het ic-hoofd begrijpt dat het een maatschappelijk dilemma is, zegt hij. "Je moet ook perspectief geven. Maar ik denk niet dat het slim is om nu een datum te noemen waarop versoepelingen plaatsvinden. Het lijkt mij, gezien de ic-cijfers, niet slim om te versoepelen. Ik ben bang dat je mensen dan daarna weer teleur moet stellen."

Het lijkt Van Zanten een beter idee om de versoepelingen af te laten hangen van het aantal ic-opnames. "We kunnen met elkaar afspreken dat er bij bepaalde cijfers in de ziekenhuizen kan worden versoepeld."

IC Cijfers
Bron: EenVandaag
Nieuwe ic-patiënten met COVID-19 per dag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.