In slecht geventileerde ruimtes zoals liften kunnen druppeltjes die vrijkomen bij praten of hoesten, tot wel 15 minuten blijven hangen. Dat zegt natuurkundige Daniël Bonn van de Universiteit van Amsterdam die hier onderzoek naar deed. "Neem de trap."

"Het blijkt dat een lift een hele slecht geventileerde ruimte is. Als een coronapatiënt daar hoest, kan dat daar 15 minuten blijven hangen. Dat geldt dus ook voor liften in ziekenhuizen", zegt hoogleraar complexe vloeistoffen Bonn, die al eerder onderzoek deed naar ventilatie van ruimtes. Als mensen praten of hoesten komen er druppeltjes vrij. "Het gevaar van die kleine druppeltjes is dat ze diep in je longen kunnen komen".

Ventilatie in verschillende ruimtes

Het onderzoek liet zien dat in een kamer waarin ook een raam en een deur geopend waren, het aantal druppeltjes zelfs al na 30 seconden was gehalveerd. "Een van de test is gedaan in de wc. Dat duurt een paar minuten voordat de druppeltjes daar verdund zijn", zegt Bonn.

Hij adviseert om vooral buiten op het terras te gaan zitten en niet binnen. Ook adviseert hij om in een kantoor de ramen zoveel mogelijk open te zetten zodat de druppels verdund kunnen worden.

Lees ook

RIVM

"Er is werk aan de winkel", zegt Bonn. Want ondanks dat die kleine druppels in een wc binnen een paar minuten kunnen verdunnen, kan dat volgens hem genoeg zijn voor een besmetting. "Maar die conclusie onderschrijft het RIVM niet", zegt hij.

Het RIVM gaat uit van besmetting via grote druppels, daarom moeten we anderhalve meter afstand houden, en van verspreiding via besmette oppervlakten. Toch denkt Bonn dat het RIVM wel op de hoogte is van het onderzoek naar ventilatie. "Via uitingen die zijn gedaan in kranten is wel duidelijk dat ze ons onderzoek hebben gelezen."

Nieuw apparaat voor airco's

Als je bijvoorbeeld in een ruimte werkt waar airconditioning is, wil dat volgens Bonn niet meteen zeggen dat er goede ventilatie is.

"Er zijn airconditionings met goede filters. De meeste werken goed", zegt Bonn. "Maar er zijn ook verschrikkelijke voorbeelden uit China waar juist een airconditioning het virus een ruimte binnen heeft gebracht en waar veel mensen besmet zijn geraakt. We hebben een apparaat ontwikkelt waarmee we snel en makkelijk kunnen testen of ventilatiesystemen goed werken." Hiermee gaat onderzoek gedaan worden in ziekenhuizen, sportscholen en op andere openbare plekken.

Bekijk hier het studiogesprek met Daniël Bonn

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.