De ballonvaartsector verkeert in zwaar weer. Terwijl vliegtuigen weer opstijgen, zijn luchtballonnen genoodzaakt de hele zomer aan de grond blijven. Zo'n 300 ballonvaarders zijn ten einde raad. "Dit is niet uit te leggen."

"Ballonvaarders rijden samen in de auto naar de ballon toe, maar eenmaal daar moeten ze allebei in een eigen ballon opstijgen. In de lucht mogen ze niet in hetzelfde mandje." Als ze überhaupt opstijgen, want dat is nu niet rendabel. Er mag maar één passagier mee met de ballonvaarder, en er zijn niet veel mensen die dat willen. De ballonvaarttak van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) is boos. "Het is brood of dood voor ons."

Vliegtuigen wel, luchtballonnen niet

Normaal gesproken zie je ze op een zomeravond vaak in de lucht: luchtballonnen. Door de coronacrisis staan nu veel ballonnen aan de grond. De regels staan niet toe dat er met meerdere passagiers gevlogen wordt, ondanks dat het volgens ballonvaarders prima zou kunnen.

"Een passagiersvliegtuig mag gewoon vol zitten; er wordt 190 man voor vakantie naar Griekenland gevlogen en daar boeken ze vervolgens gewoon een ballonvaart", vertelt voorzitter René Zwarteveen van KNVvL Ballonvaart. "Er zit een hele gekke kronkel in dit beleid."

info

Nieuwe regels

In de nieuwe regels staat dat luchtballonnen alleen de lucht in mogen als er tussen de passagiers 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Solovaarten en trainingsvaarten met een leerling-piloot zijn dus toegestaan, maar dat is volgens de branche niet rendabel. 99 procent van de vaarten kan nu alsnog niet doorgaan.

Kermisattractie

Luchtballonnen vallen onder de luchtvaart en zijn dus, net als grote vliegtuigen, bedoeld voor passagiersvervoer door de lucht. "We moeten daarom ook aan alle strenge luchtvaartwetgeving voldoen", vertelt Zwarteveen gefrustreerd.

Door de coronacrisis valt de luchtballon in een andere categorie. "In dit geval worden we vergeleken met de kermisattracties. Die moeten namelijk ook aan de grond blijven vanwege besmettingsgevaar." Volgens hem is het simpel: een mens gaat voor z'n plezier op vakantie en gaat om dezelfde reden in een ballon zitten, daar zit geen verschil tussen.

Lees ook

Voorbeeld voor andere Europese landen

Al maanden geleden begon de luchtballonnensector met het bedenken van protocollen. Hoe kan er toch veilig gevlogen worden? Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) keurde de Nederlandse COVID-protocollen goed en gebruikte ze zelfs als voorbeeld in veel Europese landen.

"Maar alleen in Nederland, nota bene het voorbeeldland dus, staan de ballonnen nog aan de grond." Alle landen hebben dezelfde luchtvaartwetgeving, maar volgens Zwarteveen wordt er met twee maten gemeten.

Zwarteveen
Bron: EenVandaag
René Zwarteveen van KNVvL Ballonvaart

'Niet te bevatten'

Echt wetenschappelijk onderzoek lijkt er niet te zijn. Politici geven aan dat de ventilatie in een luchtballon niet goed zou zijn, maar 'wij varen door de lucht, dus een betere ventilatie is er niet', zoals René Zwarteveen het ziet. Al 32 jaar loopt hij mee in de luchtvaart en zoiets heeft hij nog nooit meegemaakt. "Het is niet te bevatten en niet uit te leggen."

Zwarteveen woont aan de grens met België en wijst op nog een merkwaardig verhaal. "Ik kan in België opstijgen, met Nederlanders boven Nederlands grondgebied varen, en uiteindelijk weer terugvliegen naar België."

Lees ook

Zo'n 300 ballonvaarders in Nederland zijn ten einde raad
Bron: EenVandaag
Zo'n 300 ballonvaarders in Nederland zijn ten einde raad

Geen uitzondering

Minister-president Rutte reageerde in de Kamer op de frustraties van de ballonvaarders: "Uiteindelijk moet je keuzes maken en die keuzes zullen nooit perfect worden. We hebben grofweg drie uitzonderingen op de 1,5 meter."

"De derde groep is vervoer, maar dan wel het vervoer dat echt belangrijk is voor de samenleving. Dan praat je dus niet over een ballonvaart of een schip dat vertrekt van en terugkomt op dezelfde plek voor een leuk uitje."

300 ballonvaarders ten einde raad

De ballonsector moet niet onderschat worden, vindt Zwarteveen. "We hebben in Nederland zo'n 110 bedrijven die leven van de ballonvaart; 300 ballonvaarders vervoeren 70.000 mensen per jaar."

Hoewel de voorzitter van de branchevereniging gelooft in een goede dialoog, tegen protesteren is en de boze piloten maanden van het Malieveld wist weg te houden, gaan ze nu toch actie ondernemen. "Desnoods stijgen we gewoon illegaal op, want we zijn nu écht ten einde raad."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.