Is het wel of niet verstandig om op straat een mondkapje te dragen? Minister Hugo de Jonge zei vandaag nog dat mondkapjes schijnveiligheid bieden. Maar toch is in steeds meer landen het dragen van een mondkapje verplicht.

In Oostenrijk en de Duitse stad Jena moeten mensen verplicht met een mondkapje de straat op. Ook de Amerikaanse regering maakt binnen enkele dagen nieuwe richtlijnen bekend voor het dragen van mondkapjes en gezichtsbedekking. In de stad Los Angeles deed de burgemeester al een oproep aan alle inwoners om een mondkapje te dragen.

Lees ook

'Voegt niets toe'

Maar in Nederland wordt anders gedacht over het gebruik van mondkapjes. Zorgminister Hugo de Jonge zei vandaag nog: "Alledaags gebruik van mondkapjes die niet aan strenge voorwaarden voldoen, voegt niets toe."

Longarts Hans in 't Veen is het eens met De Jonge. "Er is een verschil in theorie en praktijk. In theorie kan een mondkapje, zeker als het een goed mondkapje is, een virus tegenhouden. Het probleem is dat in de praktijk blijkt dat zo'n mondkapje niet goed wordt gedragen."

Schijnveiligheidsgevoel

"Zo'n mondkapje raakt op een gegeven moment door het vocht verzadigd, waardoor het minder goed isoleert", legt de longarts uit. "Ook komt het voor dat mensen hun mondkapjes afzetten. Of dat ze vaker aan hun gezicht zitten, waardoor ze ook weer besmet kunnen worden. Er treedt een soort van schijnveiligheidsgevoel op, waardoor mensen meer risico nemen en minder afstand houden dan zou moeten."

De longarts legt uit dat als je een mondkapje wilt die helpt, dat je ook een goed mondkapje moet hebben. "Daarnaast moet je heel consequent met het mondkapje leven. Dat betekent: telkens het mondkapje blijven dragen en verversen. Bovendien is er ook nog een tekort aan mondkapjes in Nederland."

Lees ook

'Huidige maatregelen hebben effect'

Coen Berend, woordvoerder bij het RIVM benadrukt dat ook. "Mensen krijgen de indruk dat ze beschermd zijn en houden zich daardoor mogelijk niet aan de andere regels.

Volgens het RIVM draagt een mondkapje niet genoeg bij aan de bestrijding van het coronavirus. "We zien dat de huidige maatregelen effect hebben. Het advies blijft: blijf zoveel mogelijk binnen, was je handen en houd 1,5 meter afstand. En als je klachten hebt, blijf dan thuis."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.