Vanaf 11 mei gaan de basisscholen weer open, maar niet zoals we dat gewend zijn. Een manier om de verplichte afstand te bewaren, is ouders hun kind laten afzetten bij het hek van de school.

Dat betekent dus: niet meer met je kind mee het klaslokaal in. En dat kan best even wennen zijn voor de kinderen én hun ouders. Vooral voor bepaalde groepen kinderen kan het moeilijk worden, denkt Neeltje van de Bedem. Ze is pedagoog en onderzoeker ontwikkelings- en onderwijspsychologie bij de Universiteit Leiden.

Jonge kinderen

"Je hebt natuurlijk altijd kinderen die het spannend vinden, die altijd al wat angstiger zijn of veranderingen lastiger vinden", zegt Van de Bedem. "Vooral de kinderen die nog niet zo lang naar school gingen voordat het hele coronagebeuren begon. Dat lijkt me met name de groep waarvoor het spannend zal zijn", zegt Van de Bedem.

Voor de kinderen die al wat langer naar school gaan, verwacht ze weinig problemen. "Die zullen het denk ik makkelijker accepteren en gewoon zelf naar binnen rennen."

Geen schoolplein vol ouders

In de nieuwe situatie moeten kinderen anderhalve meter afstand houden tot hun leraren en andere volwassenen. Ook de volwassenen onderling kunnen niet te dicht bij elkaar komen. Schoolpleinen vol ouders die hun kind wegbrengen, zullen we dus niet meer zien.

Veel scholen hanteren een grens tot waar ouders mogen komen. Vanaf daar moet het kind alleen, of met een juf of meester verder. Dat is even wennen voor kinderen die gewend zijn dat hun ouders ze tot in het klaslokaal brengen.

Lees ook

Tekening of spelletje

Maar hoe ga je daar dan mee om als ouder? Volgens Van de Bedem is voorbereiding het belangrijkste. "Als je kinderen duidelijk uitlegt hoe het zal gaan en dat je bijvoorbeeld alleen meegaat tot aan het hek, zal dat al wat rust geven bij het kind. En voor heel jonge kinderen kun je een tekening maken om het extra helder te maken, als ze het moeilijk vinden om het te snappen."

Een andere manier is om het een keer te oefenen met je kind. "Als je denkt: ze snappen het niet, zeg je: 'Nou kijk, dan is hier het hek, en dan lopen wij tot hier, en dan is hier de juf'." Het voorbereiden van je kind hangt dan wel gedeeltelijk af van hoeveel informatie de school heeft gegeven over de nieuwe gang van zaken.

Leraren op het plein

Van de Bedem hoopt dat de leraren de kinderen opwachten op het schoolplein. "Dan heb je toch een wat warmere overdracht", zegt ze. "Het is lastig dat ze geen fysiek contact kunnen hebben, maar ik denk alsnog dat het fijn is voor kinderen die nog heel jong zijn of het spannend vinden. Dat ze hun meester of juf kunnen zien en op die manier toch worden opgevangen en samen naar binnen kunnen gaan."

Ze benadrukt dat het belangrijk is dat scholen nadenken over hoe ze zo'n overdracht zo goed mogelijk kunnen laten verlopen, "Zeker voor de jongste kinderen. Het lijkt me niet dat kinderen gewoon zo het schoolplein op worden gestuurd als ze nog heel jong zijn."

Kinderen zijn flexibel

Al met al denkt Van de Bedem dat het wel goed zal komen met de nieuwe situatie. Al betekent dat niet dat het vanzelf gaat. "Over het algemeen zijn kinderen best flexibel. Als dingen anders gaan en ze weten het van tevoren, hoeft dat niet heel veel problemen te geven."

Hoe mondkapjes werken en of het zin heeft om er eentje te dragen

Mondkapjes komen in alle soorten en maten voorbij. Maar heeft het wel zin om ze te dragen in de strijd tegen het coronavirus? Verslaggever Tom van ’t Einde legt het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.