De zorgen bij ondernemers zijn weer helemaal terug nu de coronamaatregelen zijn aangescherpt vanwege de tweede golf. Of ze een nieuwe dip overleven, verschilt per sector, zegt hoofdeconoom Marieke Blom van ING. "Ondernemers hebben nú duidelijkheid nodig."

Premier Rutte kondigde maandag een pakket met nieuwe coronamaatregelen af. Daarin ligt de nadruk op thuiswerken, kleinere groepsgroottes en in je eentje winkelen. In elk geval voor de komende 3 weken. De economie, die net begon op te veren, moet dus weer grotendeels op slot.

De duur van de maatregelen is bepalend

Hoe de nieuwe maatregelen uitpakken voor de economie, is volgens Blom nu moeilijk te zeggen. "Als de maatregelen 3 weken gelden, breekt dat een bedrijf niet. De crux zit hem in het vooruitzicht. Wanneer wordt de situatie weer normaal? Hoe langer het duurt, hoe slechter het vooruitzicht en hoe moeilijker wordt om vol te houden."

Volgens Blom is het belangrijk dat het kabinet nu aangeeft wat de route is naar de normalisering. "Het is nu lastig om te ondernemen, omdat je niet weet hoe de toekomst eruit ziet. Als je een indicatie hebt van hoelang de uitzonderlijke situatie zal aanhouden, kun je daarop besluiten of je dat uithoudt of toch stopt met je bedrijf."

Hopelijk snel de goede kant op

"Het is een drama", verzucht winkelier Peter Muller. Hij is eigenaar van cadeauwinkel Kkec in de Rotterdamse Koopgoot en krijgt noodsteun van de overheid, die hij hard nodig heeft. "In juni nam de omzet juist weer toe en gingen we richting ons oude niveau. Maar nu is het opnieuw stil."

Hij hoopt dat mensen zich aan de maatregelen houden en de adviezen opvolgen. "Als we nu met z'n allen de schouders eronder zetten, feestjes even uitstellen, dan gaan we hopelijk snel de goede kant op."

Lees ook

Hoop op landelijke richtlijn

Vandaag wordt de definitieve invulling van de mondkapjesrichtlijn bekend. Winkelier Peter Muller hoopt dat er één duidelijke landelijke richtlijn komt. "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje."

In augustus werd in Amsterdam en Rotterdam als experiment een mondkapjesplicht van kracht. Muller zag zijn omzet direct enorm dalen. "We hadden een periode dat niemand kwam, de straten waren leeg. Dat kwam doordat de mondkapjesplicht alleen in de binnenstad gold en de klanten in een dorp verderop gingen winkelen", denkt hij.

info

Derde steunpakket

Werkgevers- en werknemersbonden zijn in overleg met minister Wiebes over een eventuele aanpassing of uitbreiding van de steunpakketten. Het derde steunpakket voor bedrijven, de NOW, is sinds 1 oktober van kracht en geldt voor 9 maanden tot 1 juli 2021. De loonsomsubsidie wordt geleidelijk afgebouwd van 90 procent naar 60 procent en om in aanmerking te komen moet een ondernemer 30 procent omzetdaling hebben in plaats van de 20 procent van het vorige pakket.

Door de overheidssteun valt het aantal faillissementen tijdens de coronacrisis tot nu toe mee. Deze week werd wel bekend dat bij een aantal grote bedrijven zoals Tata Steel, BAM, KLM en Shell reorganisaties worden doorgevoerd. En uit de laatste CBS-cijfers blijkt dat in de maanden februari tot en met juni ondanks de NOW-steun bij bedrijven 181.000 banen verloren gingen.

Lees ook

Verschillen per sector

Of ondernemers als Muller de tweede golf aankunnen, verschilt volgens Blom per sector. "Er zijn sectoren als de horeca en evenementenbranche die het al tijden zwaar hebben. Terwijl veel andere sectoren de tweede golf makkelijk zullen doorkomen."

Dat heeft ermee te maken dat het uitgavenpatroon van consumenten verschuift, vertelt Blom. "Van uitgaven buitenshuis, zoals horeca en theater, verschoof het naar uitgaven in en om het huis. Denk aan woningdecoratie en aankopen uit de bouwmarkt."

Adempauze

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland pleit ervoor om ondernemers die nu zwaar getroffen worden uit de wind te houden en een adempauze te geven, een soort 'winterslaap'. In Haagse kringen ook wel het 'Doornroosje-scenario' genoemd. Vonhof: "Het helpt om de gaten te dichten voor ondernemers die nu zwaar zijn getroffen. Je hebt door deze maatregel langer de tijd om te herstellen. Als de ondernemers nu alle kosten moeten betalen, gaan ze failliet."

Muller blijft positief. "Ik vind het bemoedigend dat klanten nu al om kerstpapiertjes komen vragen. Als mensen dat nu slim doen en eerder met de kerstinkopen beginnen, dan voorkomen we enorme drukte. Het zou een goed idee zijn en het helpt ons als ondernemers enorm."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.