Het kabinet, werkgevers en werknemers hebben het er al weken over: een derde steunpakket. Het zou slechts bedoeld zijn voor ondernemers die het zonder écht niet redden. "Nu wordt duidelijk dat niet iedereen overeind gehouden kan worden."

Het derde steunpakket, dat het kabinet waarschijnlijk vrijdag presenteert, gaat in op 1 oktober en loopt tot aan de zomer van 2021. Volgens financieel commentator Martin Visser wordt er op dit moment nog volop onderhandeld door kabinet, werkgevers en werknemers. "Mijn idee is dat er nog wel wat gaat veranderen."

Versoberd pakket

Al wel zo goed als zeker is dat de nieuwe Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) een stuk soberder wordt dan nummer een en twee. Alleen de zwaarst getroffen sectoren - horeca, evenementenbranche en culturele sector - zouden er een beroep op kunnen doen, schreef Visser eerder vandaag in de Telegraaf.

En waar de overheid nu nog 90 procent van de salarissen vergoedt bij ondernemingen met minstens 20 procent omzetverlies, is die vergoeding straks waarschijnlijk alleen nog beschikbaar voor wie 30 procent omzetverlies heeft. Verder zou het deel van de loonsom die de overheid voor zijn rekening neemt worden afgebouwd. Een derde verandering is dat bedrijven meer ruimte zouden krijgen om overtallig personeel te ontslaan.

Lees ook

'Er zullen veel ontslagen vallen'

Wat vakbond FNV betreft is het op dit moment te vroeg om met de huidige steun, zoals die nu in het tweede pakket geregeld is, te stoppen en de drempel voor bedrijven in nood te verhogen. "We weten niet hoe de crisis zich verder zal ontwikkelen, bedrijven en werknemers hebben tijd nodig om zich voor te bereiden op de afbouw", zegt vicevoorzitter Kitty Jong.

"Dit voorstel is niet voldoende. Er is teveel ruimte om mensen te ontslaan." De FNV is bang dat, als gevolg van de afbouw, veel ontslagen zullen vallen. "Als je nu van 20 naar 30 procent omzetverlies gaat, gaan er veel bedrijven buiten de boot vallen."

'Fundamentele keuze'

Visser onderschrijft dat: "Met dit derde pakket maakt het kabinet opnieuw een keuze", zegt Visser. "Waar het eerste was bedoeld om alles en iedereen overeind te houden, was er bij het tweede een flinke discussie over het al dan niet afschaffen van de ontslagboete."

Nu is er volgens hem opnieuw een fundamentele keuze gemaakt. "Dit is niet een pakket dat alle bedrijven zal redden. Nu wordt duidelijk dat niet iedereen overeind kan worden gehouden."

Ander werk

"Wij denken dat het verstandig zou zijn om het huidige steunpakket te houden tot januari 2021 in plaats van oktober", zegt FNV'er Jong. "Dan weet je meer over de ontwikkeling van de golf en de gevolgen. En het geeft ons ook tijd om mensen naar ander werk te begeleiden. Onbeperkte steun is niet haalbaar, maar er is nu geld over binnen deze NOW2-regeling."

Dat geld kan je ook anders inzetten, zegt de vicevoorzitter. Door bijvoorbeeld de beroepen die blijvend veranderen, zoals cateraars die vanwege thuiswerken waarschijnlijk fors moeten inkrimpen, de kans te geven om personeel naar aan werk te begeleiden."

Kroegbaas Arjan de Waard van De Waard en café Mokum op het Leidseplein is blij met een nieuw steunpakket.

'Het is een groot tranendal'

Kroegbaas Arjan de Waard heeft twee cafés op het Leidseplein in Amsterdam en 40 mensen in dienst. Als het derde pakket er inderdaad zo uitziet als nu wordt geschetst, kan hij er een beroep op doen. Zijn personeel is voor een groot deel nog in dienst vanwege de NOW-regeling. Hij is blij met het derde steunpakket. "Ik ga er zeker gebruik van maken."

"Ik ben op dit moment ongeveer 60 procent omzet kwijtgeraakt", vertelt hij. Het hete weer van de afgelopen weken werkt niet mee, en ook daarbij is Amsterdam inmiddels ook een brandhaard, vertelt de kroegbaas. "Het is een groot tranendal." Hij heeft nog een buffer, maar langer dan een jaar gaat hij het niet volhouden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.