Nu toiletten in recreatiegebieden dicht blijven moeten wandelaars, fietsers, dagmensen hun behoefte ergens anders doen. "Voorheen gingen die mensen bij ons naar de wc. Nu doen ze hun behoefte in het wild", zegt campinghouder Hotze Richter.

"We hebben hier een hele bult wc's. Maar ze mogen niet open omdat er coronagevaar is. Dat is toch niet meer uit te leggen?" De campinghouder uit Sint Maartenszee in Noord-Holland vindt het goor dat dagjesmensen die langs zijn camping fietsen niet bij hem naar de wc mogen en hun behoefte maar in de vrije natuur moeten doen.

Negatieve neveneffecten

Wat is er aan de hand? In de 25 veiligheidsregio's die Nederland telt worden toiletvoorzieningen in recreatieparken, vakantieparken, campings, kampeerveldjes, natuurgebieden, stranden en jachthavens dichtgehouden.

Twee regio's vinden dit te gortig. De voorzitters van Flevoland en Gooi en Vechtstreek besloten wegens 'negatieve neveneffecten' de noodverordening aan te passen. De wc's zijn daar dus weer open.

Wildplassen

Maar bij Hotze Richter, eigenaar van campings 't Noorder Sandt en Sint Maartenszee aan de Noord-Hollandse kust blijven de wc's nog dicht. Zijn camping valt onder de regio Noord-Holland Noord. In de duinen en aan het strand doen mensen hun behoefte in het wild. "Ik heb net begrepen dat er in Callantsoog, hier 6 km vandaan wel een toiletwagen komt", klaagt Richter.

Tot zijn grote verbazing is hij door de gemeente gevraagd of er mensen beschikbaar zijn voor de beheer van die toiletwagen. "Dat is omgekeerde wereld! Voor dagjes mensen treffen ze dus voorzieningen daar. En de fietsers en wandelaars die hier langskomen hebben het nakijken."

Mensen mogen weer naar buiten, en dan ga je geen voorzieningen aanbieden om je behoefte te doen?

Beleid voelt als willekeur

Richter zegt ook geen gehoor bij de burgermeester te krijgen. "Het zou bij de voorzitter van de regio liggen. Maar bij wie ligt de verantwoordelijkheid nou? Het is sowieso nog onbewezen dat het virus buiten het lichaam overleeft." Het beleid voelt voor de campinghouder als willekeur. "Mensen mogen weer naar buiten, en dan ga je geen voorzieningen aanbieden om je behoefte te doen? Zeg dan: 'We gaan weer in lockdown, blijf maar binnen."

Burgermeester Marjan van Kampen van Schagen neemt de ergernis van de campinghouder serieus: "Voor de bezoekers is het verwarrend. In de ene regio mag je nu wel wc's op campings gebruiken en in andere weer niet. Terwijl we landelijk hebben afgesproken van niet. De camping wil zo graag de mensen helpen, maar het kan en mag nog niet in deze regio."

Lees ook

Met volle blaas lopen

Maar wat moet je dan doen als je een dagje uit wilt? Van Kampen: "Uitgaan in je eigen regio is het devies. Als mensen zeggen: 'Ik kan niet de hele dag met volle blaas lopen, moet je gaan nadenken waar ga ik dan naartoe? Op 1 juli gaan mogelijk de wc's op de campings en recreatiegebieden weer open. En daar moeten we het voorlopig mee doen."

Directeur Geert Dijks van Hiswa-Recron is verantwoordelijk voor campings, recreatieparken en jachthavens: "Neem de jachthaven hier. Mensen met een eigen toilet aan boord van hun boot zijn ok, maar mensen die hier met open boot komen in de jachthaven moeten hun behoefte doen op andere plekken, en dat gebeurt ook gewoon. Hier bij het parkeerterrein bij de container bijvoorbeeld. Mensen moeten gewoon een keer, dat is logisch", zegt Dijks.

Van tevoren bellen

Maar ook op andere plekken lopen ze tegen hetzelfde probleem aan. "Bij de randmeren en Flevoland bijvoorbeeld waar veel dagrecreatieterreinen zijn doen mensen massaal hun behoefte in de open lucht."

Dijks is in gesprek met de besturen van de veiligheidsregio's om te kijken of de wc's niet tóch open kunnen. "We moeten afwachten of we samen kunnen optrekken hierin."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.