Anderhalve meter afstand houden is de komende tijd de norm. Maar hoe pas je je camping, hotel of winkel daarop aan? De toeristische gemeente Nunspeet kreeg daar zoveel vragen over dat ze besloot een anderhalvemetercoach aan te stellen.

Nunspeet is populair bij vakantiegangers: jaarlijks logeren er tienduizenden op de campings, bungalowparken en in de hotels in en om het Veluwse dorp. Vanwege de coronacrisis waren deze bedrijven de afgelopen tijd dicht, maar langzaam hervatten de ondernemers hun werk. Een vakantie in het buitenland zit er voor veel Nederlanders niet in deze zomer. Het zal dus nog drukker worden dan gebruikelijk.

Smalle gangetjes

Anderhalvemetercoach Natascha Ouwehand is normaal gesproken juridisch medewerker bij de gemeente Nunspeet. Haar juridische achtergrond helpt haar bij het beantwoorden van vragen. De vragen waar ze niet meteen antwoord op heeft, bespreekt ze met een collega van de gemeente, of de veiligheidsregio. Inmiddels heeft ze een aantal werkbezoeken achter de rug. Zo bezocht ze afgelopen maandag een pannenkoekenrestaurant in Nunspeet.

De eigenaar worstelt onder andere met de smalle gangetjes tussen de tafels. "Samen hebben we een route uitgestippeld door het restaurant. Er is niet genoeg ruimte om anderhalve meter afstand te houden, wanneer je elkaar passeert, dus wordt het eenrichtingsverkeer."

Plasketting voor de wc

Ook de toiletruimtes van het pannenkoekenrestaurant zijn, zoals in veel zaken, niet ingericht op de anderhalvemetersamenleving. Gasten moeten straks om de beurt naar de wc.

"Wie moet, kan een 'plasketting' ophalen bij de bar. Alleen met die ketting mag je naar het toilet, net als vroeger op de basisschool", lacht ze.

Anderhalvemetercoach Natascha Ouwehand
Bron: Natascha Ouwehand
Anderhalvemetercoach Natascha Ouwehand

'Gebruik je boerenverstand'

Vorige week kreeg Natascha een rondleiding in een hotel in Vierhouten, een dorp verderop. Ook daar zijn smalle gangen een thema. De oplossing waar Natascha en de hoteleigenaar op uitkwamen, was dat iemand die een kamer verlaat eerst om het hoekje moet kijken, om te checken of de gang leeg is. "Het zijn vaak simpele oplossingen, maar daar kom je sneller toe als je er samen over nadenkt."

Wat Natascha eigenlijk aan al haar cliënten aanraadt: "Gebruik je boerenverstand. Geef de mensen die je bedrijf binnenkomen meteen duidelijke instructies, het liefst persoonlijk. En maak de route en afmetingen op de grond visueel. Dan houden mensen zich er beter aan."

Lees ook

Behoefte aan meer duidelijkheid

Vooral horecaondernemers hebben het lastig op dit moment, merkt Natascha uit haar werkbezoeken. "Het kabinet heeft een algemene richtlijn afgekondigd voor de horeca, maar ieder bedrijf is anders. De hoteleigenaar in Vierhouten vroeg zich bijvoorbeeld af of hij gasten mag bedienen op het buitenterras. In de eetzaal is het namelijk toegestaan."

Na overleg met de veiligheidsregio kwam ze tot de conclusie dat het niet mocht. "Maar geldt dat ook voor de restaurants die straks weer openen? Hopelijk komt het kabinet snel met specifiekere richtlijnen."

Wat het woord 'zoönose' te maken heeft met het coronavirus

Zoönose. Het is een woord dat je misschien nog nooit hebt gehoord, maar alles te maken heeft met het coronavirus. En niet alleen daarmee: ook met veel andere bekende ziektes. Verslaggever Tom van 't Einde legt je precies uit wat het betekent.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.