Normaal gesproken is april is een drukke maand voor het Zeeuwse dorp Renesse. Er komen dan tienduizenden toeristen. Maar nu even niet. Al bieden de nieuwe coronamaatregelen hoop. "Dit is geen leuke tijd, maar wel een inspirerende."

Slager Rob Tholhuijsen zag het somber in, toen hij eind maart hoorde dat toeristen vanwege de coronacrisis niet langer welkom waren in Zeeland. Voor de omzet van zijn slagerij in badplaats Renesse was hij voor 90 procent afhankelijk van toeristen. Maar ondanks dat kwam hij april verrassend goed door. "Ik heb er een nieuwe klantenkring bij: mensen uit het dorp die ik eerder nooit zag. Daardoor voel ik me erg gesteund."

Lees ook

Grote stukken vlees

"Dit is geen leuke tijd, maar wel een inspirerende", vindt de slager. Hij ziet zijn assortiment veranderen, verkoopt meer grote stukken vlees, zoals rollade. "Mensen hebben nu tijd om in de keuken te staan, dat zie ik terug in de verkoop." En voor de grote saladeschotels, die hij veel verkocht, kwamen tweepersoonsporties in de plaats. Wat helpt, zegt hij, is dat hij heel actief is Facebook en wekelijks een blog schrijft voor zijn klanten. Daar krijgt hij veel reacties op.

Rob, die met zijn winkel middenin het dorp zit, ziet het langzaam iets drukker worden. Achteraf is hij blij met de maatregelen: "Er zijn hier weinig coronagevallen bekend. Ik vraag me af of dat ook zo was geweest als de toeristen gewoon waren gekomen." Hij hoopt dat mensen het volhouden om zich aan de maatregelen te houden. "Tot nu toe is iedereen heel begripvol, maar ik merk ook dat sommigen wat ongeduldig worden."

15 procent van de gasten welkom

"Heel onwerkelijk", zo vat recreatieondernemer Marieke Braber de afgelopen weken samen. De veiligheidsregio besliste eind maart dat alle Zeeuwse vakantieparken en campings in de provincie dicht moesten. Een flinke aderlating voor Marieke en haar collega-ondernemers, die samen ruim 30.000 slaapplaatsen aanbieden in en om het normaal zo toeristische dorp Renesse.

Sinds vorige week mogen Zeeuwse vakantieparken en campings met huisjes weer 15 procent van hun gebruikelijke aantal gasten ontvangen. Maar de toiletgebouwen mogen pas vanaf 1 juli open. Campings met alleen kampeerplaatsen komen er tot die tijd dus bekaaid vanaf. Want wie overnacht er op een camping zonder wc's en douches?

Marieke Braber, campinghouder
Bron: Marieke Braber
Marieke Braber, campinghouder

Kamperen nog lastig

Marieke kan met gemak negen bedrijven noemen die volledig afhankelijk zijn van kampeerders. "Als die nog maanden moeten afwachten, is het maar de vraag of ze het overleven", zegt Marieke.

"Dan houden we alleen maar dezelfde soort parken over - ontzettend zonde." Met een groep collega's probeert Marieke de provincie zover te krijgen dat campings in ieder geval het 'chemisch toilet' beschikbaar mogen stellen, waar caravans en campers hun tanks in kunnen legen. "Dat zou al zoveel schelen."

Lees ook

Open blijven of niet?

Restauranthouder Rene Oudesluis en zijn partner Irene hadden het de afgelopen maand boven verwachting druk. Toen bekend werd dat ook restaurants hun deuren dicht moesten houden, zakte de moed hen voor even in de schoenen.

Maar ze herpakten zich snel en begonnen een maaltijdbezorgservice. Daarmee waren ze een van de weinigen in het dorp. En dat snapt Rene wel: "Wij hebben zelf ook getwijfeld, zodra je omzet maakt, betekent dat dat je minder compensatie ontvangt van de overheid om de crisis door te komen.

Aanpassingen in het restaurant

Met de nieuwe maatregelen mogen Rene en Irene vanaf 1 juni 30 gasten ontvangen, mits die van tevoren reserveren. Of het terras daarbij meetelt is voor hen nog onduidelijk. Wat ze wel zeker weten, is dat de coronacrisis aanpassingen vergt in het restaurant.

Rene: "We dachten eerst aan een app, waarin mensen hun bestelling kunnen doorgeven, om die vervolgens af te halen op aparte een tafel in het restaurant. Maar dat vond het personeel niks. Juist het contact met de gasten maakt het werk zo mooi. We zoeken nu naar een alternatief."

De bezorgservice van Rene's restaurant loopt goed
Bron: Rene Oudesluis
De bezorgservice van Rene's restaurant loopt goed

Verbouwen voor de anderhalvemetersamenleving

Ook Marieke en haar partner John maken hun vakantiepark klaar voor de anderhalvemetersamenleving. Dat betekent onder andere een aangepast toiletgebouw met extra deuren, voor een aparte in- en uitgang.

"En dan is het nog de vraag of mensen er wel gebruik van willen maken. Daarom denken we na over het plaatsen van privé-sanitair bij elke kampeerplaats. Maar dat is een flinke investering." Het lastigst vindt de ondernemer het niet-tastbare aspect: "Het woord gastvrij kun je wel weglaten uit je folders."

Vooruit kijken

Nu de ergste paniek achter de rug is, kijkt Marieke voorzichtig vooruit. "Het is gelukkig niet allemaal vervelend wat er gebeurt. Ik zie om me heen mooie nieuwe initiatieven ontstaan. Wij sturen onze gasten bijvoorbeeld naar de supermarkt op de camping naast ons, die pas in juli open kan."

Daarnaast leert ze collega's kennen met wie ze voorheen nauwelijks contact had. "Dan zit je ineens met elkaar in een appgroep en blijkt het heel goed te klikken. Die saamhorigheid moeten we vasthouden." Ook Rene ziet de positieve kant van deze vreemde tijd: "We wonen op een ontzettend mooi eiland. Normaal gesproken moeten we de stranden en andere natuur delen met tienduizendenden toeristen. Nu hebben we het allemaal voor onszelf."

Video: hoe een virus werkt en waarom juist corona zich zo snel verspreidt

Achter het simpele woord 'virus' gaat een hele wereld schuil waar je misschien niets van weet. Want wat is een virus nu precies en hoe maakt het je ziek? En wat maakt juist corona zo gevaarlijk? In deze video legt verslaggever Tom van 't Einde het uit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.