Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet om de basisscholen deels weer te openen na de meivakantie. Schoolleiders zijn verdeeld enthousiast, maar over één ding zijn ze het eens: "Kinderen op anderhalve meter afstand houden gaat niet werken."

"Ik ben voor duidelijke richtlijnen, anders wordt het een allegaartje", zegt Niels Schieman, schooldirecteur uit Den Haag. De details van het weer openstellen van de scholen worden waarschijnlijk vanavond gepresenteerd in de persconferentie. Maar het Outbreak Management Team (OMT), het adviesorgaan van het ministerie van VWS, heeft het kabinet al laten weten dat het risico van het heropenen van de scholen na de meivakantie beheersbaar is. Het advies is om te starten met voorbereidingen voor een halve bezetting per dag. Totdat er meer gegevens beschikbaar komen uit Scandinavische landen waar de scholen inmiddels geopend zijn, of open gaan.

Lees ook

'Anderhalve meter loslaten tot 12 jaar'

Schooldirecteur Boudewijn Stuijvenberg uit Uithoorn ziet ook wel wat haken en ogen bij het openstellen van de scholen, terwijl corona nog rondwaart. "Kinderen op anderhalve meter afstand houden, gaat niet werken." Daar is zijn collega uit Den Haag het geheel mee eens. Niels Schieman: "Het mooiste zou zijn als we die anderhalve meter kunnen loslaten tot 12 jaar. En dat kids ook weer lekker kunnen gaan sporten."

Boudewijn Stuijvenberg ziet wel voor zich dat groepen straks gehalveerd zullen worden. "Ik kijk er wel positief naar. Met goede regels qua hygiene en afspraken over hoe volwassenen zo min mogelijk met elkaar in contact komen." Niels Schieman heeft wel zo zijn twijfels bij het slechts deels openen van de scholen. "Ik maak me zorgen over de kwaliteit van het onderwijs dat we dan kunnen bieden. We hebben net het onderwijs op afstand redelijk op de rails. Hoe kun je én kleine groepjes in de klas lesgeven én daarnaast ook nog op afstand leerlingen begeleiden?"

'Wij zijn geen proefkonijn'

Ook denkt Schieman dat het voor ouders eerder een belasting is dan een zegen, als kinderen maar een paar uurtjes naar school mogen. "Daar komt van alles bij kijken qua brengen en halen. Ook is het de vraag of de ouders allemaal willen dat hun kinderen weer naar school gaan. Sommigen zeggen: wij zijn geen proefkonijn."

Er liggen nog veel vragen open. Wat te doen met leraren uit de risicogroep en wat als iedereen zich bij een snotneus al ziek meldt? Niels Schieman is duidelijk: "Het lerarentekort is heus niet opgelost. Dan stort het als een kaartenhuis in elkaar."

Directeuren hebben gemengde gevoelens over de heropening van basisscholen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.