"Of er nou wel of geen boete op staat, werkgevers kunnen soms niet anders dan mensen ontslaan." Dat zegt Annejet Balm, arbeidsrechtadvocaat bij Lexence. Want ook mét staatssteun hebben ondernemers het moeilijk en weten ze niet of ze het wel redden.

Al vanaf het begin van de coronacrisis melden grote en kleinere werkgevers zich bij arbeidsrechtadvocaat Annejet Balm: "Er zit veel paniek bij ondernemers. Ze vragen zich af of ze het gaan redden en willen van mij weten of ze mensen mogen ontslaan."

Bedrijven houden het niet langer vol

Het kabinet kwam in maart met noodsteun voor ondernemers voor 3 maanden. Onder andere een forse tegemoetkoming in de personeelskosten, genaamd de NOW-regeling viel daaronder. De voorwaarde voor deze steun was dat het personeel ook niet ontslagen mocht worden. Anders volgde een fikse boete.

Maar volgens Balm zullen de komende tijd zeker ontslagen gaan vallen. "Voor bijvoorbeeld horecabedrijven, evenementenorganisatie, uitzendbureaus is het niet lang niet meer vol te houden. En dat geven ze ook aan. De staatssteun compenseert maar een deel van de loonkosten en het duurt allemaal langer dan we in eerste instantie dachten." Ook als horecabedrijven vanaf juni weer open gaan zullen ze door de maatregels niet al het personeel kunnen inzetten. "Dan heb je gewoon te maken met overcapaciteit", zegt Balm.

Mensen ontslaan gaat niet zomaar

Naar verwachting zal in het tweede steunpakket dat vanaf juni ingaat de boete op ontslag verdwijnen. Dat betekent niet dat de vlag uitgaat bij de werkgevers. "Niemand zet voor zijn lol personeel op straat. En nog steeds gelden de gewone regels van het arbeidsrecht", waarschuwt Balm.

"Voordat werknemers ontslagen mogen worden moet een bedrijf bij het UWV aantonen dat ze aan de regels voldoen", zegt de advocaat."Dat betekent onder andere dat je moet kunnen laten zien dat je ook met steun het bedrijfseconomisch niet gaat redden de komende maanden. Ook moet er een transitievergoeding worden betaald en salaris over het opzegtermijn."

Lees ook

Loonoffer

Een loonoffer vragen van je werknemer kan ook als werkgever. Maar Balm waarschuwt dat dit alleen kan als de consequenties goed zijn doorgesproken.

"Dit kan variëren van wegstrepen van vrije dagen of het later uitbetalen van vakantiegeld. Maar bij alles is daar in principe wel de instemming van de werknemer voor nodig."

1,8 miljoen werkenden afhankelijk van overheidssteun

De afgelopen maanden heeft het UWV, verantwoordelijk voor het toekennen van de NOW, al aan ruim 110.000 bedrijven noodsteun uitgekeerd. Bij die bedrijven werken zo'n 1,8 miljoen mensen.

De uitkeringsinstantie verwacht dat er de komende maanden een verschuiving in de vraag naar werknemers komt. Bij bijvoorbeeld uitzendbureaus, horeca, sierteelt, luchtvaart en de culturele sector zullen banen verdwijnen, zegt het UWV. Terwijl er juist mensen nodig zijn in de zorg en bij de overheid. Minister Wiebes noemde het onlangs "ongekend" dat een op de vijf werkenden op enige manier afhankelijk is van overheidssteun. Hij stelde dat de overheid niet alle bedrijven zal kunnen redden en de komende tijd veel moet komen van "het vernuft van de ondernemers zelf".

Werkgevers maken zich grote zorgen over de toekomst, en bereiden zich voor op ontslagen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.