Na een periode met bijna alleen corona-gerelateerde debatten gaat de Tweede Kamer het ook weer over andere onderwerpen hebben. Er zijn extra zalen corona-proof gemaakt, de fracties kunnen weer fysiek bij elkaar komen en ook het Vragenuurtje is er weer.

De Oude Zaal is gereed gemaakt voor commissievergaderingen en zelfs de kelder van de Ridderzaal gaat de komende tijd door de Tweede Kamer worden gebruikt als vergaderplek. Op die manier kan er vergaderd worden zonder de anderhalve meter afstand uit het oog te verliezen. De afgelopen maanden stond er vrijwel alleen 'corona' op de Kameragenda, maar dat gaat veranderen.

Geregeerd door noodverordeningen

En dat werd tijd ook, vindt Kees van der Staaij, de fractievoorzitter van de SGP. Van der Staaij is het langst zittende Kamerlid en daarmee de nestor van de Tweede Kamer. "Wij worden nu geregeerd door noodverordeningen. Die worden vastgesteld door Veiligheidsregio's zonder dat er een grondige weging, een parlementair debat over plaatsvindt. Dat vond ik wel te lang duren."

Toch vindt Van der Staaij niet dat het parlement buiten spel is gezet. De Tweede Kamer heeft zelf besloten zoveel mogelijk thuis te werken en via beeldbellen te vergaderen. Daarnaast gingen sommige debatten nog wel door en was er veel schriftelijk overleg.

Lees ook

'Vasthouden aan ingetogenheid'

D66-fractievoorzitter Rob Jetten vindt het ook een goede zaak dat het parlement weer drie dagen per week gaat vergaderen. Het kabinet heeft de afgelopen weken ook besluiten genomen over niet-corona gerelateerde onderwerpen, zoals het terugdringen van de CO2-uitstoot en over stikstof. Daar moeten Kamer en kabinet over debatteren.

Jetten hoopt wel dat er iets zal veranderen. "Ik hoop dat we hebben geleerd dat we niet over elk onderwerp een spoeddebat moeten voeren en dat je niet met honderden moties per week de samenleving per sé verder brengt. Dus een beetje vasthouden van die ingetogenheid die we de afgelopen weken hebben laten zien, dat zou ik wel een verademing vinden'.

Debuut in de Kamer

Julius Terpstra maakt deze week voor het CDA zijn entree in de Kamer. Maar zijn debuut verloopt iets anders dan gepland: in plaats van bloemen en gebak tijdens de eerste fractievergadering, zit hij deze dinsdagochtend in een videocall met zijn collega's.

"Ik ben heel vriendelijk welkom geheten door mijn nieuwe collega's, maar het is allemaal nog via beeldbellen. Ik zie er wel naar uit om hen in levende lijve te ontmoeten."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.