Elke week zien we politici van heinde en verre naar Den Haag reizen om zich aan te melden in de Tweede Kamer, zodat er genoeg mensen binnen zijn om het debat te laten beginnen. Kan dat anders? De Eerste Kamer vraagt morgen advies aan de Raad van State.

De afgelopen weken is het vaak voorbij gekomen: Kamerleden die alleen maar naar Den Haag afreizen voor een handtekening, en vervolgens weer naar huis gaan. Waarom mogen Kamerleden niet digitaal vergaderen vanuit huis?

Quorum

Dit is nodig omdat er een quorum aanwezig moet zijn om de vergadering officieel te mogen beginnen. Een quorum is een meerderheid van de Kamer, dat betekent dus dat er minimaal 76 Kamerleden in de Tweede Kamer moeten zijn, en 38 in de Eerste Kamer. Zeker in tijden van corona, niet ideaal.

Achter de schermen heeft fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD al een keer aan de voorzitter van de Tweede Kamer, gevraagd of het quorum niet ouderwets is. Maar, zei Arib, het staat nu eenmaal in de Grondwet, dus het moet.

'De Grondwet is oud'

De Eerste Kamer legt zich daar wat minder gemakkelijk bij neer, en gaat morgen officieel advies vragen aan de Raad van State.

Voorzitter van de senaat Jan Anthonie Bruijn: "De Grondwet is natuurlijk al oud - van ver voor de digitale mogelijkheden die we nu hebben - en we willen voor eens en altijd duidelijkheid over of je nu echt fysiek aanwezig moet zijn bij een vergadering, of dat het ook digitaal kan."

Lees ook

Online vergaderen?

Joost Vullings: "Iedereen die ik er in Den Haag over spreek, wil van het quorum af. We zien de laatste weken zelfs Kamerleden met de trein uit Groningen komen. Dat past niet bij deze tijd, zeker niet in tijden van corona waarin je je zo min mogelijk zou moeten verplaatsen."

De Eerste Kamer was de afgelopen drie weken dicht omdat er geen vergaderingen waren. Morgen wordt er gedebatteerd over de wet Digitale Besluitvorming, die regelt dat er in onder andere provincies en gemeenten online vergaderd mag worden. In de landelijke politiek kan dat niet zomaar geregeld worden omdat de Grondwet dat tegenhoudt. Bruijn: "De parlementaire democratie moet altijd doorgaan. Het gaat nu om de vraag hoe je dat het beste kan blijven doen."

Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer, over de vraag of Haagse politici fysiek aanwezig moeten zijn bij vergaderingen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.