Sportschool BigGym had alles voor elkaar: apparaten op afstand, goeie luchtverversing en zelfs corona-opzichters die toezien op de regels. Toch mag de fitnessbranche niet openen. BigGym vindt dit onrechtmatig en stapt daarom naar de rechter.

En dat zou wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de hele branche. Mocht de rechter BigGym morgen in het gelijk stellen, dan kan advocaat Lex de Jager die BigGym vertegenwoordigd, zich niet voorstellen 'dat het voor andere sportscholen anders zou liggen'. De hele branche, bestaand uit 4000 sportscholen, snapt niet dat zij achterblijven in de besluitvorming. Waarom de rechter zou moeten besluiten dat ze wel open moeten? Vier redenen op een rij.

1. Andere bedrijfstakken al geopend

De horeca en zwembaden gaan open, in parken mag weer gesport worden, maar de fitnessbranche krijgt nog geen groen licht. "Het is onbegrijpelijk dat juist die sportschoolbranche achterblijft in de besluitvorming", zegt advocaat Lex de Jager die BigGym vertegenwoordigd in het kort geding tegen de staat dat morgen dient.

"Wij vinden dat de staat onrechtmatig handelt. En wij vragen de rechter om bescherming. We willen weten waar de grenzen liggen."

2. Duurt te lang

Want het is vooral de onduidelijkheid van de kant van de overheid waar hij moeite mee heeft. "In de willekeur weet niemand meer waaraan voldoen moet worden." Dat het enige tijd nodig heeft snapt hij wel "We begrijpen dat je een aantal weken nodig hebt om de risico's in te schatten."

Ook BigGym zelf heeft wat De Jager betreft een grote verantwoordelijkheid naar personeel en leden en wil niets overhaast doen. Alleen heeft de overheid wel heel veel tijd nodig, en dat wringt. "Het duurt zo lang, er wordt onvoldoende gas gegeven. Kijk maar naar andere landen."

3. Sportscholen buurlanden wel open

Sportschoolhouder Jasper Otting wijst op België: "De besluitvorming in de buurlanden geeft me hoop. De sportscholen in een aantal deelstaten in Duitsland gaan deze week al open en in België mogen ze 15 juni open, en dat na een hele strenge lockdown."

De Jager vindt dat de overheid in dit verband 'wel goed heeft nagedacht, maar niet doorgepakt." In Duitsland vinden ze het goed, daar hebben ze ook over aerosolen nagedacht. Professoren hebben ernaar gekeken en daar kan het open. Het is heel moeilijk uit te leggen waarom dat in Nederland dan niet kan."

Sportschoolhouder Jasper Otting sleept de overheid voor de rechter
Bron: Eenvandaag
Sportschoolhouder Jasper Otting sleept de overheid voor de rechter.

4. Het is een onderdeel van de oplossing

En wat Otting betreft zijn de sportscholen geen onderdeel van het probleem, maar veel meer van de oplossing. "We hebben in Nederland 4000 sportschoolhouders en 3,2 miljoen gebruikers. We dragen bij aan een betere gezondheid en weerstand van al onze leden, en dat lijkt me nou juist zo belangrijk in deze tijd."

De Jager stipt in dit verband ook het mentale belang van de sportschool aan. "De sportschool is ook een routine waar je totaal aan gewend bent. Ik denk dat het voor iedereen, voor jongeren én ouderen van belang is om naar de sportschool te gaan. Van op de bank zitten met een extra glas wijn gaat niemand van vooruit denk ik."

Lees ook

Precedentwerking

En wat als BigGym het kort geding wint? Lex de Jager glimlacht even breed. "Dat zal ongetwijfeld een precedentwerking hebben. Daar zullen ook andere sportscholen zich op kunnen beroepen. Dat zou voor die andere sportscholen mooi meegenomen zijn."

Wel benadrukt hij dat hij het als advocaat alleen doet voor sportschool BigGym. "Maar ik gun andere sportschoolhouders dat ze weer opengaan."

Lex de Jager: "Als de rechter tegen BigGym zegt dat het onrechtmatig is, dan kan ik me niet voorstellen dat het voor anders sportscholen anders komt te liggen."

Reactie minster Van Rijn

In een reactie laat minister Martin van Rijn weten dat hij met aandacht kennis heeft genomen van alle aanpassingen om het risico op besmettingen fors te verminderen en kijkt of openen voor 1 september mogelijk is.

Bekijk hier de TV-reportage over de rechtszaak van BigGym tegen de Nederlandse Staat

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.